Tri godine od požara crkva Svetog Save u Njujorku čeka krov

RTV 03.05.2019 10:35
Tri godine od požara crkva Svetog Save u Njujorku čeka krov


Crkva Svetog Save na Menhetnu teško oštećena u velikom požaru pre tri godine i danas je zatvorena za bogosluženja, a radovi su u toku.Starešina crkve protojerej stavrofor Živojin Jakovljević rekao je za Tanjug da je cilj da uz građevinske radove, tokom kojih ne sme biti ni najmanjeg propusta, održi živa crkva i brojna crkvena zajednica u Njujorku.

"Što se fizičke građevine tiče, do sada smo uspeli da očistimo šut i uklonimo ukrasni kamen krečnjak kojim su bili obloženi unutrašnji zidovi hrama. Pripremljeni su vrhovi zidova za instalaciju permanentne čelične krovne konstrukcije koja će biti prekrivena privrevemenom membranom", rekao je otac Živojin.

Istovremeno, kako dodaje, plan je da se izlije pod, koji je u požaru uništen na pet mesta i da se instaliraju privremena vrata i prozori kako bi se omogućio pristup hramu za održavanje bogosluženja za velike praznike.

"Nastojimo da učinimo samo najosnovnije, da se proces što skorije bezbedno i kvalitetno okonča. A potom, da nastojimo po našim mogućnostima, da radimo i produžimo obnovu i održavanje žive crkve, našeg naroda, koji je isto toliko važan kao i fizička svetinja", rekao je otac Živojin i podsetio da su danas prošle tri godine od požara koji je uništio taj Saborni hram.

Starešina crkve na Menhetnu smatra da će nas taj iako veliki gubitak, ne samo za srpsku zajednicu u Njujorku već i srpski narod u Srbiji i širom sveta, sabrati i oplemeniti.

On podseća da je taj Saborni hram na Menhetnu kupljen 1943. godine od Anglikanske crkve za 30 hiljada dolara.

"Budući da je tada to bila velika suma, dug je isplaćivan u ratama. Crkva je dragoceno nasleđe koje su nam naši preci ostavili i stoga je naš zadatak da ga očuvamo i održimo", kaže starešina Crkve.

Crkva na Menhtenu sazidana je pre skoro 170 godina, izgorela je u stravičnom požaru na Vaskrs 1. maja 2016. godine. Od istorijskog je značaja za Njujork.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak