Pre dve decenije NATO srušio zgradu TVNS

RTV 03.05.2019 10:05
Pre dve decenije NATO srušio zgradu TVNS


Pre 20 godina, na Svetski dan slobode medija, NATO avijacija razorila je zgradu Televizije Novi Sad. Zgrada TVNS je svojevremeno bila jedan od najmodernijih televizijskih centara u bivšoj SFRJ. Te noći uništene su oba kompleksa zgrada - onaj podignut u periodu 1973-1975, kao i onaj koji je bio skoro tek useljenZgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku je pet puta bila meta projektila. Iako ni u jednom od tih napada nije bilo ljudskih žrtava, učinjena je velika materijalna šteta, a zgrada televizije i veći deo opreme u potpunosti su uništeni.

Od tada, Televizija Novi Sad, sada Radio-televizija Vojvodine, radi u iznajmljenom prostoru i neadekvatnim uslovima.

Fotogaleriju Darka Dozeta nastalu jutro posle rušenja zgrade možete pogledati ovde.

Kamen temeljac za dom Televizije Novi Sad na Mišeluku postavljen je 22. juna 1973. godine, a poslednji deo kompleksa od preko 23 hiljade kvadrata useljen je 1996. godine. Samo tri godine kasnije emitovan je poslednji program iz ove zgrade - skraćena verzija Dnevnika na mađarskom jeziku.

Izgradnja nove zgrade Radio-televizije Vojvodine počela je 22. novembra 2017. godine, 18 godina posle rušenja od strane NATO pakta.

Novi dom naše kuće biće podignut na Mišeluku, na istom mestu gde se nalazila zgrada porušena 3. maja 1999. godine, na dan kada se obeležava Svetski dan medija.

Zgrada će imati pet televizijskih i šest radijskih multifunkcionalnih studija i raspolagaće sa 17.530 kvadratnih metara, sa svim neophodnim tehničkim i tehnološkim pratećim prostorima.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak