Moravski koridor konačno na vidiku

RTS 03.05.2019 09:36
Moravski koridor konačno na vidiku


Budući auto-put od Pojata do Čačka povezivaće koridore 10 i 11. Ova saobraćajnica od izuzetnog je značaja za oko pola miliona stanovnika koji žive kraj Zapadne, Južne i Velike Morave. Eksproprijacijom zemljišta na području Kruševca i zvanično je započet ovaj veliki infrastrukturni projekat.Magistralni put od Pojata do Čačka jedan je od najopterećenijih u Srbiji. Prolazi kroz naseljena mesta, pored škola, preko neobezbeđenih pružnih prelaza. U poslednjih pet godina rehabilitovan je tri puta.

Prema rečima jednog vozača, kilometraža između Kruševca i Beograda i Kruševca i Užica je ista. Razlika je što se do Beograda stiže za manje od dva, a do Užica za skoro četiri sata.

Dugo najavljivani i preko potreban auto-put kroz moravsku dolinu konačno je na vidiku. Projekat koji radi "CIP" privodi se kraju. Za dva meseca biće gotova i građevinska dozvola, a u međuvremenu rešavaju se pravno-imovinski odnosi.

"Poreska uprava je za Grad Kruševac dala procenu da je vrednost poljoprivrednog zemljišta 200 dinara po kvadratnom metru. Posebno će biti tretirani svi stalni zasadi i objekti koji će biti predmet eksproprijacije", saopštio je direktor Sektora za upravljanje izgradnjom "Koridora Srbije" Aleksandar Senić.

Potpisano je prvih 30 ugovora o poravnanju na području dve katastarske opštine Grada Kruševca.

"Cena je 170 evra po aru. U tom delu se zemlja kreće od 20 do 40 evra po aru. Oni su četiri puta više isplatili. Mislim da je to korektna cena. Što se tiče puta, to je nešto što je neophodno za infrastrukturu", rekao je meštanin Bivolja Zoran Živanović.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kaže da je auto-put izuzetno bitan za Kruševac u privrednom i razvojnom smislu. 

Trasa "Moravskog koridora" pratiće sadašnji magistralni put, ali će nužno biti i odstupanja. Gradiće se mostovi, izmeštati dalekovodi, uređivati rečna korita i nove industrijske zone. Posla će biti za izabranog izvođača radova, ali i lokalne firme.

Početak radova na auto-putu čija je ukupna dužina 110 kilometara, a vrednost 800 miliona evra očekuje se u drugoj polovini godine.

Najavljene nove industrijske zone

Kako kaže direktor Privredne komore Kruševac Predrag Vukićević, gradiće se dve nove industrijske zone – jedna između Ćićevca i Varvarina, a druga između Trstenika i Vrnjačke Banje.

"Građevinska operativa rasinskog okruga spremna je da odgovori svim izazovima i zahtevima za ovaj strateški projekat, priprema se godinama unazad. Prisutna je u izgradnji najvećih industrijskih centara u zemlji, a i Koridora 10. Siguran sam da će država prepoznati potencijale građevinske industrije rasinskog okruga i da će je uključiti u izgradnju Moravskog koridora", rekao je Vukićević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak