Haos u Venecueli: Nove tenzije u Karakasu

Blic 02.05.2019 10:56
Haos u Venecueli: Nove tenzije u Karakasu


Dan posle sukoba na ulicama Karakasa, Gvaido je ponovo pozvao sledbenike da i danas izađu na ulice kako bi se završila, kako je rekao, "poslednja faza" svrgavanja predsednika Nikolasa Madura.Policija Venecuele je sinoć na učesnike protesta opozicije u Karakasu ispalila suzavac, dok su demonstranti bacali molotovljeve koktele.

Sinoć na učesnike protesta ispaljen suzavac 
Sinoć na učesnike protesta ispaljen suzavac

Samoproglašeni predsednik i lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido poručio je svojim pristalicama tokom protesta u Karakasu da su demonstracije nepovratan proces i da će se nastaviti svakoga dana dok se ne dostigne sloboda.

- Na pravom smo putu, nema povratka - poručio je Gvaido, javio je Bi-Bi-Si.

On je najavio da će od danas početi serija štrajkova koja bi na kraju dovela do generalnog štrajka, navodi britanski javni servis.

- Ako je režžim mislio da smo dostigli maksimalan pritisak, na mogu ni da zamisle koliko možžemo da podnesemo - poručio je Gvaido okupljenima.

Istovremeno, u Karkasu su organizovane provladine demonstracije, za koje predsednik Nikolas Maduro kažže da su organizovane povodom proslave Međunarodnog dana rada, 1. maja.

Predsednik Maduro ranije je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao "malu grupu" čiji plan je propao, dok je lider opozcije ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice kako bi dovrššili ono što je on nazvao "poslednjom fazom" njegovih napora da svrgne Madura.

U sukobima opozicije i policije u utorak je, prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, povređeno 69 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrelne rane, preneo je Bi-Bi-Si , dok je Rojters javio da je u sukobima ranjeno 100 ljudi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak