Kredit za renoviranje kao nemoguća misija

Novosti 30.04.2019 19:55
Kredit za renoviranje kao nemoguća misija


Mnogo komplikacija ukoliko želite da od banke pozajmite novac kako biste završili kuću ili stan. Za odobrenje neophodno da 30 odsto radova bude gotovoUMESTO kupovine stana odlučili smo da završimo radove na spratu legalizovane porodične kuće u okolini Beograda, koja je u toj fazi imala samo spoljne zidove i krovnu konstrukciji sprata. Otišao sam u banku da se raspitam o uslovima kreditiranja, odnosno podizanju kredita za adaptaciju i renoviranje kuće. Tada su počeli da me "šetaju" od jednog do drugog službenika, do procenitelja uz nabrajanje uslova. Na kraju, posle skoro godinu dana čekanja na kredit promenio sam banku i, konačno, procenitelj mi je rekao da 30 odsto kuće tj. sprata mora biti završeno da bih mogao da dobijem kredit. Dakle, moram kompletno da završim kupatilo i stolariju, prozore i vrata o svom trošku kako bih stekao pravo na kredit.

Najpre sam morao da dignem keš kredit sa visokom kamatnom stopom za te radove i nabavku stolarije, a potom i novi keš kredit za depozit za veliki kredit za adaptaciju. Ujedno, kredit za adaptaciju uvećao sam potom za iznose dva keš kredita kako bih se rešio dva manja kredita sa velikom kamatom.

Ovako priča naš čitalac Marko Novaković (38) iz Beograda, koji je posle duže od godinu dana "prepucavanja" sa bankarskim službenicima u procesu odobrenja kredita za adaptaciju porodične kuće. Kako tvrdi, kada sve sabere, jeftinije mu je bilo da kupi novi stan umesto ulaganja u već postojeću nedovršenu građevinu.

Za sve one koji planiraju renoviranje ili su u situaciji da moraju da renoviraju svoj stambeni prostor, i ovog puta banke su glavna opcija finansiranja. Iako banke nerado govore o uslovima za odobrenje ovih kredita, krediti za renoviranje prate kurs evra što je posebno važno za korisnike koji platu primaju u dinarima. Takođe, pojedine banke ovu vrstu kredita isplaćuju po tranšama, dok pojedine banke isplaćuju čak 30 dosto kredita u kešu dok ostatak isplaćuju po profakturama. Kod svih ovih kredita kamatna stopa je promenljiva.

Većina banaka na tržištu Srbije ima u ponudi kredite za renoviranje i adaptaciju stambenog prostora.

- Za podizanje kredita neophodan je predmer i predračun radova urađen kod licenciranih građevinskih inženjera, kao i vlasnička dokumentacija stambenog objekta. Po pravilu, ovo su dugoročni krediti sa rokovima otplate koji variraju od 10 pa do čak 20 godina, a banke nude mogućnost podizanja ovih kredita osiguranih kod NKOSK, kao i neosiguranih. Najčešće, kao i za stambene kredite, sredstvo obezbeđenja je hipoteka, polisa osiguranja nepokretnosti, što povećava same troškove pri podizanju kredita - objašnjava procenitelj jedne od banaka, koji se na terenu uverava u stanje objekta pre odobrenja kredita za adaptaciju.

Kamate i nisu naročito primamljive, ipak ovi krediti su mnogo bolje rešenje od običnih dinarskih ili keš kredita u evrima. Neophodnost posedovanja predmera i predračuna radova je upravo ono što je benefit za sve one koji planiraju renoviranje, jer nema nepredviđenog odliva novca.

PRIMER KREDITA

UKOLIKO se korisnik kredita opredeli za kredit za renoviranje građevine u iznosu od 10.000 evra sa periodom otplate od 360 meseci, odnosno 30 godina, iznos depozita, kao i za stambene kredite, iznosi 20 odsto od iznosa kredita, a u ovom slučaju to bi bilo 2.000 evra. U ovom slučaju, u zavisnosti od banke do banke, rata kredita kretaće se od 32,36 evra mesečno do čak 39,26 evra svakog meseca na isti iznos kredita. Ovo pokazuje da se nominalne kamate razlikuju od banke do banke i da se kreću od 2,68 odsto do 4,23 odsto što dalje signalizira i da se razlikuje stopa euribora. Kada je reč o efektivnoj kamatnoj stopi, razlike između banaka su minimalne i kreću se od 4,15 do 4,45 odsto za period otplate kredita na 30 godina.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak