Brnabić: Srbija u Berlinu nije izgubila svoju poziciju

Politika 30.04.2019 19:19
Brnabić: Srbija u Berlinu nije izgubila svoju poziciju


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbiju na sastanku u Berlinu niko nije naterao da nastavi dijalog bez ukidanja taksi i da Srbija po pitanju Kosova i Metohije nije izgubila svoju poziciju.„Rezultat je da niko nije naterao Srbiju da nastavi dijalog a da se takse nisu povukle i da Srbija nije izgubila svoju poziciju, to je velika stvar”, rekla je Brnabić, koja je juče prisustvovala sastanku u Berlinu.

Predsednica vlade je za Pink istakla da je u Berlinu bilo uvaženo mišljenje naše zemlje.

„Mi se sa tim vraćamo kući, Srbija se čula, mišljenje Srbije se uvažilo i mislim da je to rezultat jedne drugačije politike koju je uveo predsednik Aleksandar Vučić, koja i jeste politika emocija i pričanja bez rukavice. I toga da isto pričamo iza zatvorenih i otvorenih vrata. Ako imamo prijateljske odnose ispoštujte te ljude i nemojte na tim ljudima da dobijate populističke političke poene”, naglasila je premijerka Brnabić.

Istakla je da su bili jako teški razgovori u Berlinu i na samom sastanku i večeri, ali da je dobra stvar što su bili potpuno iskreni.

„Teško je bilo slušati relativizaciju svega što se dešava na Balkanu, posebno od strane Prištine i njene jednostrane poteze”, navela je ona.

Na pitanje šta koči nastavak dijaloga, Brnabić kaže da je to potpuni nedostatak političke hrabrosti od strane ljudi koji su uveli takse i višak politike populizma od strane Prištine.

Upitana da li misli da je propao dijalog, rekla je da je naša strana imala realistična očekivanja i da nismo imali velika očekivanja u smislu rezultata.

„Očekivali smo dobre razgovore i iskren dijalog i to smo i dobili, bez rukavica. To je velika stvar koju možete da dobijete u politici”, kazala je Brnabić i dodala da je bio otvoren razgovor bez toga da se neko oseća uvređen i zahvalila Merkelovoj i Makronu na fer i odgovornom odnosu.

„Svaka čast za njih”, dodala je.

Kazala je da su Merkel i Makron pokazali hrabrost da preuzmu deo odgovornosti da se nastavi dijalog.

Na pitanje šta je razgovarala sa premijerom Albanije Edijem Ramom, ona je navela da je iskreno ljudski razočarana.

„Ja ne gledam na politiku mnogo drugačije nego na međuljudske odnose. Ako pričamo jednu stvar kao političari i vratimo se kući i onda od političara nekih vidite druge stvari, provokacije na račun Srbije, zaklinjanje na albanskoj zastavi, objave slika na društvenim mrežama... ja sam onda ljudski apsolutno razočarana”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Dodala je da je za Ramu mislila da ima drugačiju viziju odnosa na Balkanu i odnosa između Srba i Albanaca.

On pokazuje jedno u odnosima jedan na jedan, a onda skuplja političke poene na najjeftiniji i populistički način, onda ću i ja sa njim pričati kao i sa bilo kojim političarem, rekla je Brnabić i kazala da će od sada pričati sa njima isključivo kao sa političarem.

Navela je da je očekivala korektan ljudski odnos, ali da joj se čini da nema takvog odnosa i da smatra da u politici mora biti više iskrenosti, pogotovo u ovako kompleksnim situacijama.

Brnabić je rekla da Priština troši vreme ne samo Srbima već i Albancima na KiM i drugima na Balkanu, dok je, sa druge strane, Vučić pokazao ogromnu hrabrost da se iskorači u smislu da razgovaramo o kompromisu.

Naglasila je da je Vučić uveo drugačiju politiku u međunarodnim odnosima i da isto priča u Beogradu i u Berlinu, Tirani i Briselu.

„Mislim da je to prava politika, Srbija može da bude jedina koja nešto zastupa za tim stolom. Lideri kao što su Merekl i Markron će to uvažavati”, kazala je premijerka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak