Mila Turajlić u Kanu

RTV 29.04.2019 19:12
Mila Turajlić u Kanu


Nagrađivana srpska rediteljka i producentkinja Mila Turajlić jedna je od 20 producenata koji će ove godine biti deo programa 'Producers on the Move' (Producent na potezu) u Kanu.Jo Muhlberger, direktor EFP-a (European Film Promotion), koji stoji iza programa "Producers on the Move", izjavio je za portal "Film New Europe" da su izabrani i pozvani producenti često već veoma verzirani po pitanju međunarodnih koprodukcija kao važnog sredstva za finansiranje projekata.

"Svake godine imamo nove talente iz centralne i istočne Evrope koji se kvalifikuju za ovaj naš program i čije međunarodne koprodukcije pronose duh evropskog filma širom sveta", dodao je Muhlberger.

Turajlić je privukla pažnju svetske javnosti dokumentarcima "Cinema Komunisto", koji je prikazan na više od 100 festivala i ovenčan sa 16 nagrada, i "Druga strana svega" koji je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom na prestižnom festivalu IDFA u Amsterdamu, osvojio 26 nagrada i nominovan za nagradu LUX Evropskg parlamenta.

Producentsko iskustvo stekla je radeći na celovečernjim filmovima "Braća Blum" Rajana Džonsona i "Apokalipto" Mela Gibsona.

Bila je producentkinja festivala "Sedam veličanstvenih" u Beogradu od pokretanja ovog festivala 2005. godine i jedan je od osnivača i prvi predsednik Udruženja srpskih dokumentarista DOKSrbija.

Svoje filmove producira kroz kuću "Dribbling Pictures", koju je osnovala sa Borisom Mitićem 2006. godine.

Trenutno je u produkciji svog novog dokumentarnog filma o snimatelju predsednika Tita.

Izabrani producenti će prisustvovati Kanskom filmskom festivalu, a Filmski centar Srbije jedna je od institucija koja i ove godine podržava pomenuti program.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak