Vučić Mogerinijevoj: Srbija je spremna, a da li će se to dogoditi - nije u našim rukama

B92 29.04.2019 18:19
Vučić Mogerinijevoj: Srbija je spremna, a da li će se to dogoditi - nije u našim rukama


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se oko 14 h sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Berlinu.U Berlinu će kasnije popodne biti održan samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona.

Na početku sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerine, Vučić je Megerinijevoj, povodom Uskrsa doneo korpicu jaja na poklon. 

 U skladu sa tradicijom, Mogerini i Vučić su se "kucali" jajima, a rezultat je bio diplomatski, odnosno nerešen.

Nakon toga, oni su počeli razgovore o dijalogu Beogradu i Prištine, u kojem je Mogerini posrednik, kao i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Vučić je Mogerinijevoj preneo da je Srbija spremna "koliko sutra" da nastavi dijalog čim Priština ukine takse.

"A da li će se to dogoditi - nije u našim rukama", rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

On je predočio šefici evropske diplomatije da je reč o evropskim vrednostima, te da su takse neodržive.

Dodao je da je sa Mogerini razgovarao i o bilateralnim pitanjima poput Železare Smederevo i kvotama za čelik.

"Nećemo dozvoliti da naša Železara bude ubijena zbog različitih procedura", istakao je Vučić.

On je poručio da je Srbija posvećena svom evropskom putu i da će nastaviti da radi na tome.

Najavio je da će kasnije govoriti o očekivanjima od popodnevnog samita o Zapadnom Berlinu, ali da neće da pravi cirkus, i da tako "izlazi u susret" onima koji traže senzacije i ekskluzivitet.

Mi ne želimo sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir, poručio je Vučić i ukazao da njegova očekivanja nisu preterana, mada, kaže, možda ga i iznenade.

Razgovor sa Federom Mogeriniji je trajao duže nego što je planirano.

Vučić kaže da nema velika očekivanja od današnjeg samita u Berlinu, kasnije popodne, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i "ekskluzivitetom", Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

"Očekujem da razmenimo stavove, na ozbiljan i odgovoran način", rekao je Vučić i najavio širi komentar posle samita.

"Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću da sačuvam za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir kao najbolje i početak rešavanja svih onih problema koji koče sve to", rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Da li ćemo u tome uspeti ili ne- moja očekivanja nisu prevelika, kaže on.

"Nisam veliki optmista, ali nisam optimista ni po prirodi, možda je bolje tako. Možda se i iznenadimo, možda bude nešto dobro, ali, ne bih se kladio na to", zaključio je Vučić.

Predsednik Vučić ponovio je danas u Berlinu da se do rešenja kosovskog problema mora doći kompromisom, te da nikakvi pritisci i uslovljavanja Srbije, uključujući uslovljavanje daljim napretkom ka EU, neće pomoći.

"Ako niko neće kompromis, nego misli da će neko to da reši tako sto će da pritisne Srbiju da bi se došlo do rešenja, taj film neće gledati", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Berrlinu, uoči samita o Zapadnom Balkanu.

Upitan da li Srbija ima neke zahteve, kaže: "Ne, mi nemao zahteve. To da sada mi jurimo - 'otvorite nam tri umesto dva poglavlja ili četiri umesto dva poglavlja...', ne zanima me to", rekao je Vučić.

"Da li mislite da će doći do dijaloga, a da protivpravne i anticivilizacijske takse ostanu na snazi? Ne dolazi u obzir. To se neće dogoditi ...taj film se neće davati u bioskopima, ni ove, ni narednih nedelja i meseci".

"Što se tiče drugih pritisaka na nas, nisam se naročito uznemirio. Kada ste saterani u ugao i nemate gde da se sklonite, onda ste u lagodnoj poziciji, mnogo lagodnijoj nego ranije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će direrktno danas razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel, Emanuelom Makronom i Hašimom Tačijem, on je rekao da će svi oni da budu na popodnevnom samitu.

"Ne znam šta znači odvojeno, imaćemo dva sastanka, sastanak, a posle i radnu večeru", napomenuo je predsednik, navodeći da će u Berlinu imati i sutra sastanke, uključujući i bilateralne, kao i da svi imaju sastanke raznih vrsta i to je uobičajeno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak