Vučić: Ne očekujem mnogo, želimo dugoročni mir

RTS 29.04.2019 17:59
Vučić: Ne očekujem mnogo, želimo dugoročni mir


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da nije preveliki optimista kada je reč o samitu u Berlinu, ističući da će sa predstavnicima Prištine nastaviti razgovore čim se ukinu takse na srpsku robu.Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima u Berlinu, rekao da očekuje da na samitu budu razmenjeni stavovi o Kosovu i Metohiji.

"Očekujem da razgovaramo na ozbiljan i odgovoran način. Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću sačuvati za večeras, ne želim da pravimo politički cirkus. To kažem jer ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta da bi se napravio sukob. Mi ne želimo sukob, nego čuvanje stabilnosti, dugoročni i trajni mir i početak rešavanja onih problema koji koče sve to", istakao je Vučić nakon sastanka sa Federikom Mogerini.

Ukazao je da njegova očekivanja ipak nisu prevelika. "Možda je i bolje tako, možda bude dobro", dodao je Vučić.

Predsednik je dodao da je siguran da će, šta god da se dogodi na razgovorima, sa Albancima morati da se razgovara.

"Vi 2006. potpišete Ceftu, 2008. donosite najteži akt o otcepljenju i ta matična zemlja vam ne uvodi takse, a onda ih vi uvodite deset godina kasnije u Evropi 21. veka. To je moglo možda na početu 20", napomenuo je predsednik.

Kada takse budu ukinute, razgovori će se nastaviti, ponovio je predsednik Srbije.

"Svaki problem mora da se rešava razgovorom, nema načina za rešavanje problema osim razgovorom", napomenuo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, ukazao je da Srbija nema zahteve u vidu otvaranja poglavlja.

Ponovio je i da "ne dolazi u obzir" razgovor o tome da takse ostanu na snazi.

"To se neće dogoditi, možete još demonstracija u Beogradu da organizujete i rušenja svakog dana, taj film se neće davati u bioskopima ni ovog ni narednih meseci", dodao je Vučić. 

Dobar razgovor sa Federikom Mogerini 

Kada je reč o sastanku sa Mogerinijevom, predsednik je rekao da je to bio dobar razgovor na kom je postignuta saglasnost o značaju nastavka dijaloga.

"Rekli smo Mogerinijevoj da smo spremni da nastavimo dijalog čim se ukinu takse. Da li će se to dogoditi, nije u našim rukama već šest meseci", istakao je Vučić.

Sa šeficom evropske diplomatije delegacija Srbije razgovarala je i o bilateralnim pitanjima Srbije i EU, pre svega o Železari Smederevo i kvotama za čelik.

"Turska može da izvozi mnogo više, a mi ne možemo. Nećemo da dozvolimo da naša Železara bude ubijena zbog birokratskih procedura", naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da su vođeni razgovori o evropskom putu Srbije i ekonomiji koja je, kaže, pod pritiskom.

"Mislim da ekonomija ide dobro, da grabi krupnim koracija. Srbija je posvećena evropskom putu i nastaviće tako", podvukao je predsednik u izjavi novinarima.

Samit u sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u počinje u 17.30. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju i lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije.

"Srbija protiv prekrajanja granica"

Predsednik Vučić je dodao da se do rešenja mora doći kompromisom i naglasio da je Srbija protiv prekrajanja granica.

"Ako niko neće kompromis i misli da će doći do rešenja tako što će pritisnuti Srbiju, taj film nećete gledati", dodao je Vučić.

Komentarišući izjavu Denisa Zvizdića koji je rekao da ga "plaši eventualno prekrajanje granica", Vučić je rekao da BiH nije priznala Kosovo i zahvalio mu što štiti teritorijalni integritet Srbije "ako je to rekao".

"Ako je mislio da nema prekrajanja granica i da je Kosovo nezavisna država... Čudan princip - da je moguće prekrajanje granica Srbije, a da nema prekrajanja drugih granica...", rekao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak