Samit u Berlinu, Vučić sa Merkelovom i Makronom

RTS 29.04.2019 17:21
Samit u Berlinu, Vučić sa Merkelovom i Makronom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Berlinu, gde učestvuje na sastanku o Zapadnom Balkanu, koji se održava na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Prvo se sastao sa Federikom Mogerini.U Berlinu se posle podne održava sastanak o Zapadnom Balkanu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i premijeri svih zemalja regiona.

Očekuje se da na sastanku bude reči o evropskoj perspektivi i stabilnosti regiona, kao i o deblokadi dijaloga Beograda i Prištine.

U sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u 17.30 počinje samit posvećen Zapadnom Balkanu. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će imati i odvojeni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre početka samita.

Skup zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita a nakon ovog skupa će biti doneti i zaključci odnosno smernice za budućnost Zapadnog Balkana.

Cilj ovog skupa kako su prethodnih dana najavljivali različiti izvori iz EU jeste da se pre svega potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

Uoči samita u medijima su se pojavljivale razne spekulacije, između ostalog da će lideri Francuske i Nemačke tražiti od Beograda i Prištine da do oktobra, odnosno imenovanja nove evropske komisije, postignu sveobuhvatni obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Međutim, i predsednik i premijerka Srbije istuču da će razgovor sa Prištinom biti moguć tek kada ukunu taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Vučić u Berlin dolazi sa čvrstom podrškom dve stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusije i Kine nakon razgovora u Pekingu koje je vodio da predsednicima te dve zemlje.

On takođe ističe da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, ali se nada balansiranom pristupu kancelarke Angele Merkel i Emanuela Makrona u rešavanju kosovskog pitanja.

Priština, sa druge strane, dolazi sa novim ucenama.

I Ramuš Haradinaj i Hašim Tači su prethodnih dana u više navrata ponavljali da će tražiti da Srbija prizna kosovsku nezavisnost ali i da će tražiti od Angele Merkel da pet zemalja, članica EU, koje do sada nisu priznala kosovsku nezavisnost to i učine.

Tači je čak rekao da će tražiti i prisajedenje Preševske doline Kosovu.

U medijima su se takođe pojavljivale spekulacije da će se na ovom skupu govoriti i o finalnom rešenju, odnosno modalitetima. Pominjala se ideja o dvostrukom suverenitetu, specijalnom statsusu za Srbe na severu Kosova, o korekciji granica u nenaseljenim područjima ali je sve to ostalo u domenu spekulacija.

Nemačka ima izričit stav kada je reč o razgraničenju. Ona je protivnik te ideje i smatra da bi to bilo veoma loše za budućnost celog regiona.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da će ovaj skup pre svega biti prilika da se razgovara o rešenju za deblokadu dijaloga Beograda i Prištine ali da rešenje ne sme biti nametnuto spolja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak