Protest '1 od 5 miliona': Borba za slobodu se nastavlja, nema stajanja

Blic 27.04.2019 19:31
Protest '1 od 5 miliona': Borba za slobodu se nastavlja, nema stajanja


Još jedan protest "1 od 5 miliona" počeo je večeras okupljanjem ispred Terazijske česme u Beogradu.U Beogradu se održava 21. protest pod nazivom "Jedan od pet miliona". 

Okupljenima se prvo obratio jedan od organizatora, koji je naveo da je današnje okupljanje poruka da će nastaviti da se bore za slobodu i da nema stajanja, a potom je reč uzeo profesor Ratko Božović.

Protest '1 od 5 miliona': Borba za slobodu se nastavlja, nema stajanja 

- Dragi sugrađani, ja danas govorim sa sećanjem na 1991. godinu kada sam govorio sa istog mesta. Sada smo došli u situaciju da nema ni podele ni kontrole vlasti, koja radi sve što joj padne napamet. Sada imamo situaciju da se,u ime stabilokratije, nastoji da se nema demokratije. Nema slobode, a kada nje nema, nema ni istine. Tamo gde vlada jedan čovek, tu nemamo ništa. Prihvatimo jezik tolerancije jer je velika mržnja prisutna. Moramo se dogovoriti, nema druge. Lideri opozicije moraju biti zajedno, mi ovde radimo nešto da budemo ravnopravni, da stvorimo uslove za normalan život i egzistenciju, i regularne izbore - rekao je Božović.

Govorio je i glumac Branislav Lečić.

- Danas imam potrebu da govorim o Srbiji o kojoj smo maštali, koja je bila čežnja svakog čoveka, koja poštuje institucije, u kojoj nijedna partija nema prava da bude jedna celina. Ovo nije jednopartijski sistem i nećemo to dozvoliti. Ne možemo se vraćati unazad, a vratili ste nas unazad. Ovi protesti su hrabra odluka srpskog građanstva da digne glavu i usprotivi se nepravdi. Naša borba je borba da uklonimo preverante i lopove sa političke scene - rekao je on.

Protest '1 od 5 miliona': Borba za slobodu se nastavlja, nema stajanja 

Nakon govora, krenula je protestna šetnja, a planirano je da okupljeni idu ulicama Prizrenska, Brankova, Pop Lukina, Kneza Sime Markovića, Pariska do Gradske biblioteke ispred koje će govoriti jedan od organizatora protesta Miodrag Simović.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak