Ova 3 znaka ukazuju da nemate dovoljno vitamina D i vitamina B12

Kurir 27.04.2019 14:33
Ova 3 znaka ukazuju da nemate dovoljno vitamina D i vitamina B12


Nedostatak vitamina u telu teško je prepoznati, ali ova 3 simptoma najćešće ukazuju na to da vam nedostaje vitamin D i vitamin B12.Prvi znak je da se često osećate umorno i iscrpljeno. Kada se javlja osećaj umora, letargije i iscrpljenosti moguće je da vašem telu nedostaje vitamin B12 ili gvožđe koji su zaduženi za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koji obezbeđuju telo kiseonikom.

Drugi simptom su lomljiva kosa i nokti, kao i opadanje kose. Loš kvalitet kose povezuje se sa nedostatkom vitamina B7, poznatijeg kao biotin, a opadanje kose povezano je sa nedostatkom vitamina B3, vitamina D i manjkom cinka u telu.

Treći simptom je česta pojava afti (čirevi ili bubuljice unutar usne duplje) koja se povezuje sa nedostatkom gvožđa, vitamina B grupe, kao što su B1, B2, B6 i B12.

Vitamine B grupe možete pronaći u namirnicama poput kvasca, žitarica od celog zrna, mleka, jaja, ribe, zelenog lisnatog povrća, banana, orašastih plodova i mahunarki. Vitaminom D se snadbevamo boravkom na Suncu, ali možemo ga dobiti i iz nmirnica kao što su šampinjoni, kozji sir, ceđena pomorandža, punomasni jogurt i mleko, žitarice, žumance, tunjevina i losos.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak