Đorđević: Dres Srbije ne trpi greške

Politika 27.04.2019 12:51
Đorđević: Dres Srbije ne trpi greške


Selektor Srbije u intervjuu Fibi naglasio da je cilj na Svetskom prvenstvu u košarci medalja. – Jedan od najboljih igrača našeg rivala Italije Belineli potvrdio da dolazi u KinuU intervjuu za zvanični portal Svetske košarkaške federacije (FIBA), selektor naše reprezentacije Aleksandar Đorđević je naglasio da je cilj Srbije bio i ostao – medalja – i da su takva očekivanja i od Svetskog šampionata u Kini krajem ovog leta (31. avgust – 15. septembar)!

– Cenimo sve rivale, ali želimo da pobedimo na svakoj utakmici. Žreb ne menja naše planove i ciljeve. Oni su isti, da se osvoji medalja. Srbija uvek ide na medalju. Ne kažem da ćemo uvek da se probijemo do pobedničkog postolja, ali to je naš cilj – rekao je Đorđević (51), jedini u istoriji košarke koji je i kao igrač i kao trener stigao do sva tri najveća finala (svetska i evropska prvenstva i Olimpijske igre).

Neizbežno pitanje je i o tome da li će reprezentacija moći da izvede svoj najbolji tim u Kini, gde će joj u D grupi, u Fošanu, rivali biti Italija, Angola i Filipini.

– Kao selektor imam obavezu da stavim na spisak sve naše najbolje igrače, one koji su u odličnoj formi, ali i one koji zaslužuju da budu na širem spisku zbog svog odnosa prema nacionalnom timu. Posle toga lista se skraćuje i tada je na igračima da odluče da li će da učestvuju na takmičenju ili ne. Već sam naglašavao: povrede su jedini prihvatljiv razlog da neko izostane.

Đorđević je za Fibin sajt govorio i o tome šta je njemu značilo da igra za reprezentaciju (od nje se rastao kao kapiten, sa titulom prvaka sveta 1998) ali i šta ona predstavlja u karijeri svakog košarkaša i trenera:

– To je neprocenjivo! Ovaj dres ne toleriše greške. Naša odgovornost je deset puta veća nego kod drugih. Onaj ko obuče nacionalni dres automatski prihvata nepisana pravila, sportsku etiku i kulturu koja, prema mom mišljenju, vodi ka uspehu. To nije samo pitanje medalje, titule, prvog mesta… već da dostignete sportsku veličinu koja je široko prihvaćena, od vaših kolega, a pogotovo rivala. To je jasno svakome već na prvom koraku u reprezentaciji Srbije. To je moja misija, moj put, moje vođstvo sa neprocenjivom pomoći mojih saradnika.

O rivalima u D grupi na „Mundobasketu 2019”, Đorđević je rekao:

– Italija je tim sa velikom tradicijom, sa željom da dokaže svoju snagu. Angola je atletski snažna ekipa, gladna uspeha na međunarodnoj sceni, posle godina dominacije u Africi. Filipini su zemlja u kojoj je košarka najveća strast, puna iznenađenja, sa nekoliko NBA igrača.

Fiba je objavila i izjavu jednog od dvojice najboljih italijanskih igrača Marka Belinelija (33), veterana San Antonija, koji je za „Tutosport” potvrdio da će igrati u Kini:

– Pričao sam sa Đanijem Petručijem (predsednik KS Italije – prim. aut.) posle našeg plasmana na Svetsko prvenstvo, kao i sa selektorom Saketijem pre nekoliko dana. Često razgovaram sa saigračima. Svi smo srećni. Ciljevi su visoki. Naš san je da uradimo nešto važno u dresu Italije. Potvrdio sam da ću igrati u Kini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak