MMF treba da ispravi nepravdu prema penzionerima

Politika 27.04.2019 12:41
MMF treba da ispravi nepravdu prema penzionerima


Na predstojećem sastanku s ovom misijom predstavnici sindikata zatražiće ukidanje penala za sve penzionere koji napune 65 godina kako im se penzija ne bi svakog meseca umanjivala 0,34 odstoUkidanje penala za prevremeno penzionisanje posle 65. godine života biće jedna od tema razgovora sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda koji početkom maja dolaze u Beograd, potvrdio je juče za „Politiku” Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je pre dva dana na Socijalno-ekonomskom savetu ponovo inicirao ovo aktuelno pitanje.

U Srbiji prema raspoloživim podacima od 2015. do danas oko 30.000 penzionera plaća penale za prevremeno penzionisanje. Ove kazne mogu maksimalno da idu do 20,4 odsto za pet godina.

– Kako bi tokom susreta s predstavnicima MMF-a, na koji smo pozvani, izneli argumente zašto je važno ukinuti ove kazne za penzionere zatražili smo od Ministarstva finansija da uradi procenu koliko bi to koštalo budžet. Jer, koliko je računica sindikata pokazala to je manje od 100 miliona evra, odnosno od sume koju država izdvaja da pomogne zaduženima u švajcarcima. O tome smo pre dva dana razgovarali i na Socijalno-ekonomskom savetu, ali pošto nije bilo nikoga od predstavnika Ministarstva finansija da nam odgovori, čekamo to objašnjenje – kaže Orbović.

Upitan da li će SSSS ponovo ići sa zvaničnim zahtevom prema vladi da se penali ukinu, Orbović odgovara da nema razloga da se bilo kakav zahtev šalje, jer je Socijalno-ekonomski savet saglasan s ovim predlogom koji je sindikata izneo 2016. godine.

– Ono što očekujemo od Ministarstva finansija je matematika. Dakle, koliko bi taj izdatak koštao mesečno, odakle bi se obezbedile pare, da li bi se to pokrivalo novcem PIO fonda ili bi se predvidelo novcem u budžetu. Kako god da odluče, mislim da svi stariji od 65 godina nemaju osnova da budu kažnjeni time što će im se penzije umanjivati već treba da primaju punu penziju – kaže Orbović.

Na pitanje ko je odbio da se još pre tri godine reši ovaj problem, vlada ili MMF, Orbović kaže da je tadašnji odgovor iz Nemanjine 11 bio da MMF ne pristaje na ovaj predlog, jer bi se time dodatno narušio penzijski sistem.

– Od tada je prošlo tri godine, udeo penzija u BDP manji je od 11 odsto, kako je MMF tražio, a stalno raste naplata doprinosa, nema nijednog razloga da nas MMF opet odbije – kaže Orbović. Kao razlog zašto ni vlada nije bila spremna da ukine penale je i objašnjenje da bi, kada bi se ukinuli penali onima koji odu u penziju pre 65. godine života i 40 godina radnog staža, PIO fond verovatno bio zatrpan zahtevima za prevremeni odlazak u penziju, što je za Orbovića loš izgovor.

Među onima koji plaćaju ove penale mnogo je onih koji su protiv svoje volje ostali bez posla. Radnicima koji su zbog propasti firmi morali mimo svoje volje da odu u prevremenu starosnu penziju i danas ni krivi, ni dužni zbog toga dobijaju umanjenu penziju. Svima njima za svaki mesec nedostatka staža ili godina života obračunava se umanjenje od 0,34 odsto na penziju – kaže on.

Trajno smanjenje visine penzije, penali ili prevremeno penzionisanje, uvedeni su zato što u proseku radnik, koji ode u prevremenu starosnu penziju, duže prima penziju (što znači da će primiti veći broj penzija i ukupno više novca) u odnosu na osiguranike koji odu u starosnu penziju nakon što navrše opštu starosnu granicu, a pritom su imali istu dužinu staža i visinu zarada i doprinosa tokom osiguranja. To je praksa i u velikom broju evropskih država. Na taj način se visina penzije dovodi u vezu sa dužinom staža, uplaćenim doprinosima i očekivanom dužinom njenog korišćenja.

Pored toga, time se osiguranicima obezbeđuje izbor između višeg iznosa penzije, ukoliko kasnije odu u penziju, s jedne strane, odnosno dužeg perioda primanja penzije, u slučaju ostvarivanja prava na prevremenu starosnu penziju, u zavisnosti od ličnog izbora.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak