'Nušićevi dani': Publika nagradila 'Noćnu stražu'

Blic 26.04.2019 22:41
'Nušićevi dani': Publika nagradila 'Noćnu stražu'


Najbolja predstava je 'Noćna straža' u režiji Borisa Liješevića, a najbolji glumac je Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi 'Balkanski špijun', odlučili su gledaoci.Na ovogodišnjem, 36. pozorišnom festivalu "Nušićevi dani", pod sloganom "Nušić naš, evropski i svetski" održanom u Smederevu od 15. do 23. aprila, u glavnoj ulozi je zapravo publika jer ona svojim ocenama odlučuje o najboljoj predstavi i najuspešnijem glumačkom ostvarenju na festivalu, nagradi "Milisav - Buca Mirković".

A ove godine, osvojivši ocenu 4,80, pobedila je predstava "Noćna straža" Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića i u izvođenju "Ateljea 212". Najbolji glumac je Ljubomir Bandović, kome je priznanje pripalo za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta Beograd.

Pobednička predstava odigrana je poslednje takmičarske večeri festivala. Publika je dugo, zdušno i gromko aplaudirala. I očigledno s puno naklonosti ispratila ovo hvale vredno ostvarenje u čijem središtu je priča smeštena u tridesete godine 20. veka i prati niz likova iz visokog društva koji su se obreli u materijalnim neprilikama, a nastoje da ih reše manipulacijom i prevarom, usput naravno precenjujući sebe, potcenjujući druge... Predstavu karakteriše žestok vodviljski tempo, rafiniranost, izuzetna gluma.

Na okruglom stolu posle izvođenja, glumica Jelena Đokić govoreći o svojoj Markizi koju je tako duhovito i harizmatično iznela na sceni, dodatno osvojivši publiku, kazala je i: "Ona jedina ima para, a svi beže od nje... jer njena ljubav boli. Doslovce".

Nenad Ćirić, Tamara Dragičević, Jelena Stupljanin, Uroš Jakovljević, Jelena Petrović, Bojan Žirović, Stefan Bundalo nadahnuto su govorili o procesu rada, predstavi, svojim likovima.

A Gorica Popović je istakla da je ovo predstava koju publika veoma voli.

Nebojša - Cile Ilić, koji je dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje večeri, osvrnuo se na nušićevsku nit i u liku koji tumači i u predstavi.

Veče pre toga, 21. aprila, igrana je predstava "Šuplji kamen" Nikolaja Koljade u režiji Tanje Mandić Rigonat i produkciji UK "Vuk Karadžić". Ostvarenje koje otvara temu šta zapravo znači starost, odnosno mladost.

Svojim rolama gledaoce su i raznežili i nasmejali Milan - Lane Gutović, Branka Petrić, Rada Đuričin i Ljiljana Stjepanović, koja je poseban aplauz dobila kada je na okruglom stolu kazala šta joj znači to što igra profesorku fizike.

- Nije mi bilo lako. U srednjoj školi sam zbog fizike pala godinu, e sad sam joj se osvetila - kazala je u šaljivom tonu. Ova čuvena glumica predsedavala je žiriju (članovi Radmila Živković i Milan - Caci Mihajlović) za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru koja je pripala Radi Đuričin.

Vratila se Živka ministarka

Visoku ocenu publike - 4,77 dobila je predstava "Živi su, nije smešno" Milice Piletić u režiji Jovana Grujića i produkciji "Puls teatra" iz Lazarevca i Regionalnog pozorišta Novi Pazar. Reč je o ostvarenju u kojem su iskombinovani razni Nušićevi likovi, a koja polazi od poslednje rečenice iz komada "Gospođa ministarka" u kojem legendarna Živka Popović kaže "ja ću se vratiti". I vratila se, a s njom i Sreta Numera, koji je postao prvi čovek poreske uprave, Sarka šef kabineta... I da ne nabrajamo. Vidimo oko sebe, čak i ako nismo gledali predstavu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak