Gorenje planira da otpusti 270 radnika

Radio 021 26.04.2019 15:16
Gorenje planira da otpusti 270 radnika


Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih, što je malo više od šest odsto ukupnog broja zaposlenih, a reogranizacija kompanije predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mesta, objavili su u četvrtak slovenački mediji, a potvrdili i čelni ljudi proizvođača kućnih aparata, kojeg je prošle godine preuzela kineska korporacija Hisense.Iz Gorenja u saopštenju takođe navode da će smanjenje zaposlenih najviše zahvatiti srednji menadžment i pomoćne službe, delom tzv. mekim metodama, kao što su penzionisanje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.
 
Kako navode mariborski dnevnik "Večer" i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni predlog kriterijuma o tome ko će ubuduće u Gorenju, koji je prošle godine poslovao s gubitkom od 111 miliona evra, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na "najradikalnije oblike sindikalne borbe".
 
Gorenje najavljuje da reorganizacija i optimizacija poslovanja neće biti ograničena na matičnu kompaniju, već sve firme-ćerke i poslovne jedinice u inostranstvu.
 
Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenačkim izvoznicima, a u okviru kojeg bi moglo biti upitno i više radnih mesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgnuli.
 
U Gorenju navode kako se kompanija početkom marta transformisala iz deoničarskog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo "učinkovitije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe", čime će se brže moći odgovoriti na izazove i promene u zahtevnom poslovnom okruženju, iskorišćavanje sinergije s Hisensom i smanjenje operativnih troškova.
 
Najavljuju da će transformacija poslovanja biti prioritet u svim područjima poslovanja u idućim mesecima, te da su početkom aprila pokrenute procedure za reorganizaciju poslovnih procesa na nivou grupe kao celine.
 
Kako navode, u toku je "integracija nekih prodajnih odeljenja Gorenja u inostranstvu s Hisenseovim kompanijama". Takve su racionalizacije već sprovedene na tržištima Velike Britanije, Francuske i Italije, a uskoro i u Rusiji i Češkoj.
 
Inače, o budućoj saradnji Slovenije i Kine, kao i kineskim investicijama u Sloveniji, bilo je reči i tokom poseta delegacije slovenačke vlade Pekingu, koju vodi ministar privrede Zdravko Počivalšek, koji je posetio i Hisense.
 
Kako prenose slovenački mediji, Počivalšek je kineskim zvaničnicima izrazio spremnost i otvorenost vlade na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak