Osnivač Alibabe: Idealno je raditi 12 sati dnevno

Radio 021 26.04.2019 15:15
Osnivač Alibabe: Idealno je raditi 12 sati dnevno


Dok se u većini ekonomski razvijenih zemalja razmatra smanjivanje broja radnih sati, kineski milijarder Džek Ma smatra da je idealno radno vreme 12 sati.Nakon što je pretrpeo kritike, on je potvrdio da i dalje misli da je toliko sati rada, šest dana nedeljeno, način za uspe u životu.
 
Kineski milijarder i suosnivač giganta za elektronsku trgovinu Alibabe tvrdi da je najbolje da radite od 9 ujutru do 9 uveče. Dozvoljava da se jedan dan potroši na odmor. Reč je o 996 sistemu o kome se dosta priča u Kini, jer mnogi smatraju da bez takvog radnog vremena, šest dana nedeljno, ta zemlja ne bi napredovala tako brzo.
 
Ma se obratio u blog postu onima koji su ga kritikovali zbog ovakvog mišljenja i istakao da mnoge kompanije i mnogi ljudi nemaju priliku da rade po tom sistemu, ali je postavio pitanje - "ako ne možete da radite po sistemu 996 kada ste mladi, da li ćete ikada moći?". Takođe je dodao da "ako radite posao koji volite, sistem 996 nije nikakav problem, ali ako nemate strast prema tome što radite, svaki minut na poslu je mučenje".
 
Kina je doživela ogroman ekonomski rast od kraja 70-tih do sredine 2000-tih. Rast je bio prosečno 10 odsto, da bi poslednjih godina usporio na šest odsto. To je verovatno rezultat promena u načinu života gde Kinezi više ne žele da rade po ceo dan za kompaniju.
 
Džek Ma može da kaže da se njemu isplatilo da ima radno vreme od 12 sati, jer sada može da ode u (bogatašku) penziju, kao što je najavio nedavno. Njegova kompanija trenutno vredi oko 490 milijardi dolara, dok se Maovo bogatstvo procenjuje na 40 milijardi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak