Vučić sa Putinom u Pekingu, glavna tema Kosovo i Metohija

RTS 26.04.2019 14:49
Vučić sa Putinom u Pekingu, glavna tema Kosovo i Metohija


Srbija ne razume neverovatne poteze Prištine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Tokom sastanka u Pekingu, Putin je istakao da će Rusija pružiti podršku Srbiji kada je reč o Kosovu i Metohiji.Vladimir Putin je na sastanku u Pekingu rekao da Rusija pažljivo prati situaciju oko Kosova i Metohije, dodajući da će pružiti Srbiji podršku.

Predsednik Vučić je istakao da po pitanju Kosova ima puno pritisaka na Srbiju.

"Još jednom vam hvala za nedvosmislenu podršku", rekao je Vučić zahvalivši se Putinu za ogromnu podršku razvoju najboljih političkih odnosa između dve zemlje.

"Moram da izrazim zahvalnost za podršku koju pružate teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, i za to što podržavate našu zemlju u svim međunarodnim organizacijama. To je za nas veoma važno pitanje", rekao je Vučić.

Putin je istakao da je veoma zadovoljan što se ponovo sastaje sa Vučićem, objavljeno je na sajtu Kremlja.

"S toplinom se sećamo gostoprimstva koje je ukazano meni i našoj delegaciji tokom posete Beogradu 17. januara. Tada održani razgovori doprineli su širenju uzajamne saradnje i aktiviranju bilateralnih veza. To se odražava i na obim robne razmene, koji se prošle godine, skromno, ali ipak povećao za dva odsto", rekao je Putin, u delu sastanka koji je bio otvoren za medije.

Putin je rekao i da između dve zemlje postoje stalni politički kontakti između Ministarstava inostranih poslova, a odnosi se razvijaju i u osetljivoj oblasti kao što vojno-tehnička saradnja.

Vučić je istakao da je Putinova poseta Srbiji bila istorijska i imala veliki značaj za dalji razvoj saradnje i odnosa između Srbije i Rusije.

"Vaša poseta je donela puno konkretnih rezultata, ali to je bila poseta s dušom, jer je dotakla dušu svakog građanina Srbije", rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, treba istaći da je stalni rast obima robne razmene – zajednički uspeh.

Vučić je iskoristio priliku da tokom sastanka Putinu čestita Uskrs i to na ruskom jeziku.

Sastanku srpskog i ruskog predsednika prisustvovali su i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu "Pojas i put" u Pekingu.

Predsednik Srbije prethodno je prisustvovao otvaranju Drugog foruma "Pojas i put", na koji ga je pozvao predsednik Kine Si Đinping. 

Sastankom sa putinom Vučić je zaokružio konsultacije sa partnerima i prijateljima Srbije uoči sastanka u Berlinu, narednog ponedeljka, posle kojeg će, kako je rekao, doneti važne odluke o izborima u Srbiji i poziciji i merama u odgovor na niz jednostranih, diskriminišućih poteza Prištine.

Vučić je juče u Pekingu razgovarao i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije u ponedeljak će prisustvovati sastanku u Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Vučić je rekao da od tog sastanka ne očekuje ništa, da nije optimista, ali i da će, posle više negativnih signala, biti interesantno čuti da li Nemačka i Francuska žele Srbiju u EU ili ne.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak