Lepote Srbije mame za praznike

Novosti 24.04.2019 19:46
Lepote Srbije mame za praznike


Zanimljive vaskršnje i prvomajske manifestacije širom zemlje. Farbanje jaja u krčmi sa vodenicom, uranak sa "đavolima", brodom kroz nestvarni ĐerdapTRETMAN lepote malinama u Arilju, krstarenje Dunavom ili Drinom, tamburaši na Paliću ili trubači u Šumadiji, prvomajski uranak sa "đavolima" ili farbanje jaja lekovitim biljem na Tari - samo su neke od fantastičnih mogućnosti za turiste koji odluče da predstojeće praznike provedu u Srbiji.

Ana Stamenković, iz Turističke organizacije Arilje, kaže da je čitava zapadna Srbija ozelenela i da, iako maline još nisu zrele u ovom kraju sve je u znaku crvene boje.

- Žene koje odluče da praznik provedu u Arilju mogu da se ulepšaju tretmanom malinama kod Mile Lečić, a u "Vili Ravijojla" da jedu kolače sa ovim voćem. Pčelinjak Jovanovića je čuven po medu sa malinama i zlatnim listićima. O proslavi Vaskrsa u domaćinstvu Savića se nadaleko priča, jer goste zabavlja dečak Lazar, koji svira harmoniku, dok deda turiste uči kako se tka nošnja. Lazarovi roditelji kuvaju i spremaju, a "sve uključeno" košta 2.500 dinara - kaže Stamenkovićeva.

Za Vaskrs počinje i sezona krstarenja Drinom i Dunavom. Rafting Drinom počeće od juna, a kajacima može da se ode do kućice na Drini.

- Prvi polazak broda "Grizli", od Perućca do Višegrada, zakazan je za 27. april, a sledeći su 2, 3. i 4. maja - kaže Goran Glišić iz "Tara tursa". - Pošto je to celodnevni izlet, smeštaja u Perućcu i Bajinoj Bašti ima dovoljno. Krstarenje košta 2.500 dinara za odrasle, a noćenje može da se nađe i za 800 dinara.

Počinje i sezona legendarnog broda "Akvastar Maksim" neverovatnim četvorodnevnim krstarenjem Dunavom kroz Đerdapsku klisuru, a putnici će videti Smederevsku i Golubačku tvrđavu sa vode i zemlje.

- Prvomajsko krstarenje je posebno, jer se krstari od Beograda do Tekije, spava u kladovskom hotelu "Akvastar danjub" i ide na izlete do HE "Đerdap", Rajačkih pimnica i Vratne - kaže Mileta Adžić, vlasnik broda. - Gosti će jesti vlaški sir iz maslinovog ulja i meso na vlaški način. Pošto je broj mesta na brodu ograničen, oni koji dođu kolima imaju tri polupansiona i krstarenje Đerdapskom klisurom za 119 evra. Uostalom, brod otvara sezonu i svakog vikenda će krstariti od Beograda, a nekada i više puta nedeljno.

Ko voli pravo opuštanje može da ode na spa trodnevni odmor u Prolom banju koji košta 15.800 dinara, a uključuje neograničeno uživanje u velnesu, pun pansion, farbanje jaja u staroj krčmi, kao i prvomajski uranak u Đavoljoj varoši, kraj potoka, uz obilan doručak i trubače.

Vaskršnji praznici se na poseban način praznuju u Dimitrovgradu, gde se tradicionalno 28. aprila održava Veligdenska peraška, u kojoj deca imaju glavnu ulogu. Ipak, iako se uskršnje manifestacije organizuju u svim mestima Srbije, jedinstven su doživljaj "Vaskršnje svečanosti" u Mokrinu, kod Kikinde, gde se održava Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima.

NAJLEPŠA PLANINA

U HOTELIMA "Breza", "Omorika" i "Beli bor" može da se pronađe po neko slobodno mesto, ali treba požuriti, jer je najlepša srpska planina savršeno mesto da se provede praznik.

- Imamo svoju pekaru i sami pripremamo hleb bez aditiva, a služimo i kolače bez šećera i sokove od voća iz zapadne Srbije - kaže Ljupko Ćirović, direktor VU Tara. - Naša najveća prednost su prelepa priroda i pozicija sa koje gosti mogu na odlične izlete do Perućca, Mokre Gore, Andrićgrada ili vidikovaca sa kojih se pruža fantastičan pogled.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak