Stroža pravila istraživanja gena zbog 'stvorene GMO bebe'

Radio 021 24.04.2019 19:45
Stroža pravila istraživanja gena zbog 'stvorene GMO bebe'


Kina će razmotriti uvođenje strožih pravila za istraživanja koja uključuju ljudske gene i fetuse, što je prvi potez u tom smeru otkad je kineski naučnik prošle godine izazvao kontroverzu objavom da je "stvorio" genetski modifikovane bebe, prve u istoriji.Prema nacrtu zakona poslatom u subotu kineskom parlamentu, pravila za izvođenje medicinskih eksperimenata i istraživanja na ljudima biće rigoroznija. Tako će administrativne vlasti i odbori za etiku morati da odobre sva buduća istraživanja. 
 
He Džankui, profesor na Južnom univerzitetu nauka i tehnologije u Šendženu, suočen je s osudama globalne naučne zajednice nakon što je rekao da je koristio tehnologiju poznatu kao CRISPR/cAS9 za izmene gena zametaka bliznakinja rođenih u novembru prošle godine.
 
Kineske vlasti pokrenule su istragu i rekle da su zaustavile istraživanja koja je sprovodio.
 
He, koji se obrazovao na prestižnom američkom Stenfordu, rekao je na konferenciji prošle godine da je gene embriona modifikovao tako da postanu otporni na HIV. Kazao je da je "eliminisao gen pod nazivom CCR5 kako bi devojčice postale otporne na HIV ako s tim virusom ikada dođu u kontakt". Objasnio je i da je "operativni zahvat" na oplođenim jajašcima izveo koristeći CRISPR/cAS9 sistem za prepravljanje genoma koji omogućava obavljanje zahvata na genomu živih bića dosad neviđenom preciznošću i lakoćom.  
 
Kineske vlasti i institucije, kao i stotine međunarodnih naučnika, osudile su ga i rekle da je bilo kakvo modifikovanje gena na ljudskim embrionima u reproduktivne svrhe u suprotnosti sa zakonom i medicinskom etikom u Kini. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak