Čikago: Za kamp dobrih vibracija prikupljena sredstva

RTS 24.04.2019 19:27
Čikago: Za kamp dobrih vibracija prikupljena sredstva


Donatorski ručak za letnji kamp u manastiru Nova Gračanica, kraj Čikaga, organizovalo je eparhijsko Kolo srpskih sestara. Na ručku su prikupljena sredstva za rad kampa, kroz koji svakog leta prođe nekoliko stotina učesnika.Članice Kola srpskih sestara iz niza srpskih pravoslavnig crkava u Srednjem Zapadu SAD-a, okupili su se u sali manastira Gračanica na tradicionalnom donatorskom ručku. I ove godine, očekuje se učešće više stotina đaka, a kamp počinje 23. juna.

„Uvek je lepo kad Kolo srpskih sestara nešto priređuje. Ovo je tradicionalni ručak gde se prikupi neka donacija za letnji kamp za našu decu i omladinu. Skoro sve naše parohije koje nemaju drugih obaveza, okupljaju se subotom, iako ne mogu svi da dođu, dobar je odziv...Kolo srpskih sestara i naša Mira Anđelković zaista samopožrtvovano rade, imaju veliko srce i pomažu našu omladinu", kaže vladika srednjezapadnoamerički novogračanički Longin.

„Ove godine cilj nam je da promenimo krevete. Mi imamo 10 soba, svaka soba po 14 kreveta i ovo je manje više donacija za te krevete", kaže mira Anđelković, predsednica eparhijskog Kola srpskih sestara.

„Za sada je je dobro posećeno, što je dobar znak, jer deca treba da imaju mesta za boravak preko leta i da budu povezani sa svojim poreklom, kulturom i običajima", kaže Vjera Bjelopetrović.

„Mnogo znači našoj deci, tu se povezuju, sklapaju životna prijateljstva i deca se raduju da dođu iz godine u godinu", kaže gošća Marina Nikolić.

Svake godine kamp je pun, a interesovanje je uvek veliko. Deca nauče puno toga o veri, razgovaraju o aktuelnim temama, ali se i druže i provedu jedan dan u zabavnom parku.

„Bio sam 11 puta u kampu, a srpski sam naučio sa babom i dedom", kaže Lazo Knežić, dugogodišnji učesnik kampa.

"Kamp je počeo 1946. godine, i do sada je ušlo u gene dijaspore ovde. Svi znaju da je ovo važno, a vidi se i po odzivu", kaže otac Serafim Baltić, iguman manastira Nova Gračanica.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je ovdašnji folklorni ansambl Gračanica.

Ovogodišnji donatorski ručak za kamp Nova Gračanica privukao je članice Kola srpskih sestara iz više američkih saveznih država - Ilinoja, Indijane, Viskonsina, Misurija i Mičigena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak