Tri kandidata za vođu opozicije u Srpskoj

Politika 24.04.2019 18:38
Tri kandidata za vođu opozicije u Srpskoj


Za mesto predsednika SDS-a zainteresovani su Milan Miličević, Mirko Šarović i lider te stranke Vukota GovedaricaIako još uvek nisu zvanični kandidati, tri osobe su u opticaju za vodeću poziciju u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) posle unutarstranačkih izbora koji treba da budu održani polovinom juna. Nakon sednice Glavnog odbora SDS-a potvrđeno je da ambiciju da preuzmu najveću opozicionu partiju imaju Milan Miličević, Mirko Šarović, kao i aktuelni predsednik stranke Vukota Govedarica.

Miličević je načelnik opštine Teslić i nedavno je pobedio na referendumu na kojem je pokušan njegov opoziv. U očima analitičara, to ga je nominovalo kao najozbiljnijeg kandidata za budućeg lidera stranke, jer je prekinuo niz uzastopnih izbornih poraza SDS-a. Ujedno, mnogi ga unutar samog SDS-a vide kao političara koji može da pomiri dve suprotstavljene struje u stranci, koje se lome oko toga da li treba prići bliže SNSD-u Milorada Dodika i vlastima u RS, najpre kad je reč o ponašanju i politici u Sarajevu. Uspostavu jedinstvenog srpskog bloka u zajedničkim organima BiH Dodik je ponudio odmah posle prošlogodišnjih izbora. Otada su krenula previranja u SDS-u, koja, kako izveštavaju mediji, nisu izglađena ni na sednici glavnog odbora u nedelju. Istovremeno, u nagoveštaju da bi moglo biti troje kandidata za predsednika stranke, mediji nalaze potvrdu za to da podele u SDS-u nisu prevaziđene. I posle sednice glavnog odbora stranke navedeno je da će se pokušati doći do jednog kandidata, uz konstataciju da bi to bilo najbolje za samu stranku.

Milovan Bjelica, načelnik Sokoca, koji spada u grupu kritičara aktuelnog rukovodstva u pogledu saradnje sa drugim političkim blokom, u Miličeviću vidi osobu koja bi na najbolji način približila dve struje unutar te opozicione stranke. Bjelica je nedavno rekao da mu je Govedarica potvrdio da se ne namerava kandidovati za predsednika stranke. Govedarica je, ipak, posle sednice glavnog odbora rekao da će biti kandidat.

Mirko Šarović aktuelni je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, to jest deo je Saveta ministara BiH, koji trenutno radi u tehničkom mandatu. Posle sednice Glavnog odbora SDS-a rečeno je i da je podržan ranije izneti stav da se na nivou BiH ne ide u vlast, ali da se u Sarajevu podrže sve dobre inicijative za Srpsku. Politikolog Vojislav Savić za naš list kaže da je „zdrava, racionalna i patriotski orijentisana opozicija veoma važan segment za dobrobit svake vlasti i države”.

„Ne samo da je moguće da opozicija zadrži svoj identitet, a opet da se jedinstveno nastupi prema zajedničkim organima, nego je to i nužno. U proteklom mandatu bilo je mnogo problema u toj komunikaciji. Naši predstavnici moraju pokazati državničku zrelost i pronaći granicu između slojevitog i zdravog političkog i opozicionog delovanja unutar RS i zajedničkog, koordinisanog nastupa u zajedničkim organima”, iznosi Savić svoju procenu odnosa između dva politička bloka u RS.

Analitičari smatraju da je u SDS-u trenutno na snazi politika odmeravanja moći između tri kandidata – Govedarice, Miličevića i Šarovića.

„Između jednog lidera kojeg podržava uglavnom mlađa populacija u stranci, zatim lidera koji je uspeo da preživi referendum i kojem je imidž posle tog referenduma prilično ojačao, a kog podržava nemali broj regionalnih lidera, i između trećeg kandidata, koji se sadašnjem predsedniku stranke čini kao neka vrsta kompromisa”, istakao je Vlade Simović, doktor političkih nauka, za Alternativnu televiziju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak