Škoti traže novi referendum o nezavisnosti

Politika 24.04.2019 18:25
Škoti traže novi referendum o nezavisnosti


Škotska premijerka, Nikola Sterdžen, liderka Škotske nacionalne partije izrazila je nadu da bi se o tom predlogu moglo glasati do kraja ove godineŠkotska vlada će „uskoro” izneti nacrt zakona o organizaciji novog referenduma o nezavisnosti Škotske do 2021. godine, rekla je danas škotska premijerka Nikola Sterdžen.

„Uskoro ćemo predstaviti nacrt zakona kojim se određuju uslovi za bilo koji referendum, sada ili u budućnosti, pod nadležnošću škotskog parlamenta”, rekla je Sterdžen pred poslanicima u Edinburgu.

Škotska premijerka, lidera Škotske nacionalne partije izrazila je nadu da bi se o tom predlogu moglo glasati do kraja ove godine.

Škoti su se već jednom izjašnjavali o nezavisnosti, ali je na referendumu iz septembra 2014. pobedu odnela opcija koja se zalagala za ostanak u Velikoj Britaniji. Međutim SNP nije odustao od svog cilja a referendum o Bregzitu im je samo dao vetar u leđa. Na tom referendumu je 62 odsto Škota glasalo za ostanak u EU.

Jedan od argumenata zbog kog su Škoti 2014. odbili nezavisnost je bio rizik da će izlaskom iz Velike Britanije istovremeno napustiti i EU. Nekoliko godina kasnije, kako se ispostavlja, pripadnost Velikoj Britaniji vuče Škote iz EU.

„Izbor između Bregzita i budućnosti Škotske kao nezavisne evropske nacije mora biti predložen tokom mandata ovog parlamenta”, rekla je Sterdžen poslanica.

Ona je rekla da njena vlada želi da „građanima da izbor po pitanju nezavisnosti” pre narednih izbora u maju 2021.

Škotska premijerka je do sada pozivala na strpljenje oko referenduma dok se situacija s Bregzitom ne razjasni.

„Učinili smo sve u našoj moći da pomognemo da se izbegne kriza oko Bregzita u celoj Velikoj Britaniji”, rekla je Sterdžen i izrazila žaljenje zbog toga što britanska vlada „ne služi interesima Škotske”, javlja AFP a prenosi Beta.

Ona je ocenila da su sadašnji uslovi decentralizacije u Velikoj Britaniji „potpuno neadekvatni” za zaštitu škotskih interesa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak