Scenariji u Skoplju - Albanci odlučuju ili nova kriza

B92 24.04.2019 09:53
Scenariji u Skoplju - Albanci odlučuju ili nova kriza


Hrvatski Jutarnji list izneo je dva moguća scenarija nakon drugog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedonji.Prvi krug obeležiola je slaba izlaznost, manja od 50 odsto što je bilo u skladu s očekivanjima, a pitanje je kakva će ona biti u drugom krugu, koji će se održati 5. maja.

U tekstu se ocenjuje da se, iako su Stevo Pendarovski, kandidat vladajućih Socijaldemokrata premijera Zorana Zaeva i predstavnica opozicionog desnonacionalističkog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova praktično poravnati sa nešto više od 42 odsto glasova, čini da bi u drugom krugu, uprkos tome, trebalo da pobedi kandidat aktuelne vlasti.

 Navodi se da je, naime, treći sa 11 odsto glasova bio Blerim Reka, kandidat nekoliko manjih albanskih stranaka, ali da je pretpostavka da je to bio maksimum za Gordanu Siljanovsku-Davkovu i da će za Pendarovskog glas dati i Albanci, sadašnji glasači Reke, pa će on imati taman toliko da pobedi na izborima.

Zagrebački dnevnik navodi da postoji i određena "začkoljica". "Naime, da bi izbori bili legitimni, treba da se odazove barem 40 odsto birača, pa bi možda VMRO-DPMNE mogao da pribegne taktici bojkota izbora, kako bi time možda otvorili novu institucionalnu i političku krizu. Ovi izbori su osim glasanja za novog šefa države i određeni referendum o Zoranu Zaevu i njegovoj politici i savezništvu s Albancima", ocenjuje se u tekstu "Jutarnjeg".

Navodi se da je upravo Zaev zaslužan za Prespanski dogovor sa Grčkom, kojim je zemlja promenila ime u Severna Makedonija, a time i izašla iz višegodišnje izolacije pa bi u junu trebalo da dobije datum pristupnih pregovora s EU, a u decembru da postane punopravna članica NATO. List navodi da je Makedonija trebalo da postane članica Alijanse još 2009. godine zajedno sa Hrvatskom i Albanijom.

Dnevnik podseća da se VMRO-DPMNE protivio Sporazumu i da stranka sada nastoji ili da Zaevu na vrat stavi predsednicu koja će mu praviti probleme ili da pak izazove novu krizu ukoliko izbori propadnu, koja bi mogla da izrodi nove parlamentarne izbore i time odloži datum briselskih pregovora, čime bi se Skoplje bilo vraćeno korak unazad. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak