Kandidatkinja VMRO slična Đorđu Ivanovu

Danas 23.04.2019 14:16
Kandidatkinja VMRO slična Đorđu Ivanovu


U prvom krugu izbora za predsednika Severne Makedonije kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski ima minimalnu prednost nad kandidatkinjom opozicije Gordanom Siljanovskom Davkovom – manju od jedan odsto.U prvom krugu izbora za predsednika Severne Makedonije kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski ima minimalnu prednost nad kandidatkinjom opozicije Gordanom Siljanovskom Davkovom – manju od jedan odsto.

Premijer i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev veruje u sigurnu pobedu Pendarovskog u drugom krugu 5. maja, dok je Siljanovska juče ocenila „da se oseća kraj vladavine“ Zaeva.

Prema sajtu Državne izborne komisije (DIK), posle 98,01 odsto obrađenih biračkih mesta, Pendarovski je u nedelju dobio 316.692 glasova ili 42,72 odsto, dok je kandidatkinja opzicione VMRO DPMNE Siljanovska-Davkova osvojila 315.650 glasova ili 42,58 odsto, prenela je Beta. Treći kandidat Bljerim Reka, kojeg su podržale opozicione albanske partije, dobio je 76.686 glasova ili 10,34 odsto. Nevažećih glasačkih listića bilo je 32.291 ili 4,36 odsto.

Na prvi krug izbora izašlo je 694.735 građana ili 41,65 odsto od ukupno upisanog broja glasača.

Da li će, ako u drugom krugu pobedi, kandidatkinja VMRO DPMNE voditi politiku poput odlazećeg predsednika iz iste stranke Đorđa Ivanova?

– Gordana Siljanovska-Davkova vodi kampanju koja ima identične stavove sa onima Đorđa Ivanova. Ona negira Prespanski dogovor, traži njegovu reviziju, i u isto vreme se protivi zakonu za upotrebu jezika, koji je Ivanov odbijao da potpiše – kaže za Danas Sead Rizvanović, urednik skopske Televizije 24.

Ipak, Siljanovska kaže da kao profesor ustavnog prava mora da poštuje Ustav, i da će priznati novo ime zemlje, što je razlika u odnosu na Ivanova, koji odbija da ga prizna, ukazuje Rizvanović.

Lider SDSM i premijer Zoran Zaev istakao je po objavljivanju rezultata da je uveren da će Pendarovskog 5. maja podržati više građana.

– Prema ovim prvim, nezvaničnim rezultatima, Pendarovski je osvojio 4.300 glasova više – rekao je Zaev u nedelju.

Gordana Siljanovska Davkova juče je ocenila „da se oseća kraj vladavine“ Zaeva, ali je istakla da je svesna da borba tek sledi u drugom krugu izbora. Ona je zahvalila VMRO DPMNE koja ju je kandidovala i njenim koalicionim partnerima, ali i svima koji su glasali za nju „i razočarani su vladavinom SDSM i njenih koalicionih partnera“, prenosi Beta.

Siljanovska je ponovila da „zemlji nedostaje vladavina prava i pravda, bez čega nema pregovora sa Evropskom unijom“.

– Mora da se stavi kraj na tranziciju, potrebni su novi političari, novog kova – rekla je Siljanovska.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je ocenio da je opozicija pobedila „prevarantske politike čiji je predvodnik Zoran Zaev“. On je, ipak, rekao i da je ta „pobeda“ nepotpuna jer vlast „nije u potpunosti poražena“ i da je potrebno da pobedi u drugom krugu.

Rezultat opozicione kandidatkinje, prema rečima Mickoskog, predstavlja „novu realnost“ u Severnoj Makedoniji i pokazuje da je vlast „izgubila legitimitet“.

– Pobedili smo sve one ostatke tranzicije, sve one prevarantske politike čiji je predvodnik Zoran Zaev. Pobedili smo, ali nismo ih u potpunosti porazili. Zato nam je potrebna pobeda u drugom krugu. Ovo je velika pobeda pre svega za našu zajedničku otadžbinu Makedoniju – rekao je Mickoski.

Rizvanović ne misli da izborni rezultati upućuju na polarizovanost društva u Severnoj Makedoniji.

– Tesan rezultat pokazuje da na glasanje nisu izašli neopredeljeni i velika kritična masa koja nije zadovoljna borbom protiv kriminala, a stranke su privukle samo svoje tradicionalne glasače – smatra Rizvanović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak