Zrenjaninci ponovo bez pijaće vode, a biće vam jasno i zašto kada vidite šta se sve nakupilo na filterima

Blic 22.04.2019 15:28
Zrenjaninci ponovo bez pijaće vode, a biće vam jasno i zašto kada vidite šta se sve nakupilo na filterima


Fabrika vode u Zrenjaninu prestala je sa radom i to samo dve nedelje nakon što su Grad Zrenjanin i "Gruppo Zilio", investitor izgradnje postrojenja za prečišćavanje pitke vode, saopštili da je "ishodovana sanitarna saglasnost za njeno korišćenje".JKP "Vodovod i kanalizacija Zrenjanin" kratko je i bez ikakvih dodatnih objašnjenja saopštilo da je od strane "Gruppo Zilio" obavešteno da je obustavljeno vodosnabdevanje grada preko novog postrojenja za prečišćavanje vode.

Nadležni u JKP "Vodovod i kanalizacija" kažu da su u momentu prestanka rada prešli na pređašnji režim snabdevanja grada vodom "koje je stabilno i uredno", ali nisu mogli da preciziraju kada će ponovo puštati vodu preko prečišćivača.

Taj podatak nisu izneli ni nadležni iz "Gruppo Zilio" koje se javnosti obratilo saopštenjem u kome se navodi da će u fazi probnog rada postrojenje za prečišćavanje pitke vode obustaviti rad na kratak period.

Ovakav trag ostaje u cevima kada prođe voda u Zrenjaninu 
Ovakav trag ostaje u cevima kada prođe voda u Zrenjaninu

- U toku testiranja postrojenja, a usled činjenice da je stepen mehaničkog zagađenja sirove vode pretio da trajno ošteti deo opreme, pojavila se potreba za dodatnim radovima koji će u potpunosti otkloniti mehanička zagađenja vode koja ulaze u postrojenje. Radovi će biti završeni u kratkom roku, a ranije najavljeni termini početka zvaničnog rada postrojenja neće biti pomerani – obećavaju iz "Gruppo Zilio" ne želeći da prognoziraju kada će ponovo početi sa radom.

Kao što je "Blic" već pisao, prilikom puštanja u rad postrojenja nadležni iz Grada Zrenjanina saopštili su da su u toku završna ispitivanja i podešavanja rada opreme i uređaja, a završeno je i utvrđivanje liste opreme koja se mora zameniti usled neplaniranog stajanja sa radom.

Jasno je zašto voda ponovo nije za piće
Jasno je zašto voda ponovo nije za piće

- Probni rad je, po planu i odobrenom roku, trebalo da traje do kraja juna meseca 2019. godine. U ovom trenutku, prema planovima investitora, probni rad biće definitivno okončan malo ranije, u prvoj polovini juna meseca 2019. godine, do kada se očekuje i dobijanje upotrebne dozvole za rad – rekli su nadležni u Gradu Zrenjaninu i podsetili da investitor u koordinaciji sa JKP "Vodovod i kanalizacija" ulaže maksimalan napor da se, istovremeno sa puštanjem Fabrike u rad, voda u Zrenjaninu i zvanično proglasi pitkom.

"Nema od toga ništa"

Od te priče izgleda da neće biti ništa smatra Dušan Kokot koji u ime inicijative "Zajedno za vodu" već duže vreme ukazuje na propuste Grada i "Gruppo Zilio" u rešavanju problema sa pitkom vodom u Zrenjaninu.

- Jedino što trenutno znamo jeste da i dalje važi zabrana upotrebe vode za piće. Sve ostalo kao da je pod velom tajne. Ugovor za izgradnju Fabrike vode potpisan je u februaru 2015. godine i tada nam je rečeno da posao biti završen za osam meseci. Od tog obećanja prošlo je četiri godine, a mi imamo Fabriku koja opet ne radi. Šta će nam postrojenje koje će na svakih par meseci prestati sa radom – pita se Kokot.

Prema njegovim rečima, ono što Zrenjanince koji od 2004. godine ne smeju da koriste vodu iz česme najviše tišti jeste to što čelnici grada uporno ćute i kao da ne žele da se uhvate u koštac sa tim problemom već samo pomeraju rokove i daju prazna obećanja.

Zrenjaninci ponovo bez pijaće vode, a biće vam jasno i zašto kada vidite šta se sve nakupilo na filterima 

- Nama bi bilo normalno da nam se neko iz Grada obrati i kaže zašto nam ponovo iz slavina teče žuta voda sa karakterističnim mirisom, a ne da nam neko iz neke kompanije kaže da će radovi biti završeni u kratkom roku. Koji su to rokovi koji se stalno pomeraju. Nas u Zrenjaninu ne bi sada čudilo da se i to što je predviđeno da bude završeno u junu pomeri do pred neke izbore kada će neko slavodobitno objaviti kako Zrenjanin konačno ima pitku vodu – rezignirano priča Kokot.

"Blic" ni ranije nije mogao da dođe do odgovora po pitanju pijaće vode od nadležnih iz Grada koji se opet ne oglašavaju po tom pitanju i za odgovore upućuju na "Gruppo Zilio".

Podsetimo, Grad Zrenjanin je sa nemačkom kompanijom "Vasertehnik" 2014. godine potpisao ugovor o izgradnji fabrike vode koji je kasnije raskinut, a nov istim povodom potpisan je sa "Gruppo Zilio" u februaru 2015. godine kada je i saopšteno da će Zrenjanin imati pitku vodu za osam meseci.

Izgradnja Fabrike vode počela je u oktobru 2016. godine, a tek u decembru 2018. godine voda iz tog postrojenja puštena je u vodovodnu mrežu. Prema analizama vode koje su objavili nadležni iz Grada i "Gruppo Zilio", ona je bila zadovoljavajućeg kvalitetata dok su iz inicijative "Zajedno za vodu" uradili svoje analize u Institutu za javno zdravlje Vojvodine koje su pokazale da ona i dalje nije za piće.

"Vodovod" počeo ispiranje mreže pa moli građane da ih obaveste gde su hidranti?!

JKP "Vodovod i kanalizacija" počeli su prošlog meseca sa planskim ispiranjem vodovodne mreže kako bi iz nje uklonili mikrone čistoće te su pozvali građane da ih obaveste gde se nalaze hidranti?!

– U jednom periodu izgradnje grada hidranti nisu unošeni u planove pa se za veliki broj istih ne zna tačna lokacija i iz tog razloga pozivamo građane da ukoliko u blizini svojih objekata i na drugim javnim površinama uoče hidrante da o tome obaveste JKP "Vodovod i kanalizacija" da bi ih revitalizovali i stavili u funkciju čime bi se povećala mogućnost još boljeg ispiranja mreže, ali i bezbednost jer se hidranti koriste i za gašenje požara – navodi se u saopštenju tog preduzeća.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak