Назире се изглед новог булевара на Новом насељу

Дневник 21.04.2019 09:33
Назире се изглед новог булевара на Новом насељу


Изглед будућег булевара у продужетку Улице Бате Бркића на Новом насељу јасно се назире. Постављени су ивичњаци, хумус за зелене површине и подлоге за асфалт, док бетонске коцке за пешачке стазе спремно чекају уградњу.Лепо време погодује радовима, те они теку по планираном распореду.  Иначе, изградњом нове саобраћајнице, која ће пресецати улице Милоја Чиплића, Ђорђа Крстића, Исидоре Секулић, Стевана Петровића Брила, Живка Радовановића и Стевана Хладног, Ново насеље ће се на још једном месту повезати с Футошким путем. Осим новог булевара, раде се приступне саобраћајнице.

Нови булевар ће имати по две саобраћајне траке у сваком смеру, ширине три метра, и разделно острво између, које ће бити широко два метра. У оба смера планиране су бициклистичке стазе ширине два метра,  пешачке ширине три метра, као и коси паркинзи и аутобуска стајалишта, а раскрснице Футошког пута и Улице Бате Бркића и Футошког пута и Анђе Ранковић ће бити четворокраке.

Међутим, ко се упути ових дана на Сателитску пијацу или у неку од оближњих улица, требало би да се припреми на подужу шетњу око кварта јер се барикаде налазе на све стране. Засад, грађевинског шута има и у унутрашњим двориштима нових зграда у Улици Анђе Ранковић, које гледају на пробијени пут или пак озелењену ледину чије рубове стидљиво користе улични продавци половне робе.

– Биће предивно – каже један од њих Живко Шолак, који иначе станује у Улици Антуна Урбана. – Ваљда ћемо, док нас потпуно не потисну, наћи неки посао за нормалну плату. Педесета ми је година, и где год конкуришем, сви кажу „матор”, а ја могу да радим пуном снагом.

Питање је дана када ће бити срушено и оно мало приземница које су остале од некадашњег радничког насеља, у којима још увек живе фамилије које нису склопиле договор о пресељењу, сазнајемо од њега. Мештанка Сандра Маљковић, која је овде одрасла, искрено се нада да ће бити зеленила по коме је овај крај био препознатљив.

– То што се иде около много ми не смета јер користим бицикл, а и нисам неки намћор, док је возачима аутомобила већ компликованије – додаје Маљковићева.

Анамарија Ранковић из Улице Анђе Ранковић прибојава се да неће бити довољно простора

за паркирање, што је постало горући проблем новијег дела Новог насеља.

– У сваком случају, град треба да се развија и добро је што ће спојити саобраћајнице. Надам се да ће бити готово до лета, као што је најављено - додаје Анамарија Ранковић.

Према речима Милета Ђерића са Футошког пута, оронула, напуштена па узурпирана зграда „Аутокопа”, најмање десет година представља ругло у којем су бескућници направили јавни тоалет. Због тога се и радује што ће овај проблем такође бити ускоро решен и очекује да ће све бити лепше него што је било.

Изградња саобраћајнице вре­дне 370 милиона динара, која ће спојити Булевар војводе Степе и Футошки пут, те знатно расте­ретити проток на Булевару Слободана Јовановића, посебно на раскрсници око цркве, један је од најзначајнијих овогодишњих пројеката. Решењем вишедеценијског проблема – неуређеног и запуштеног насеља познатог под називом Тозиновац или Мали Сателит – очекује се да ће нов Булевар Бате Бркића постати атрактивна локација за потенцијалне инвеститоре који ће ту градити стамбене објекте, рекао је за „Дневник” начелник Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејан Мандић.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak