Danas su Cveti

Žena 21.04.2019 09:23
Danas su Cveti


Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas Cveti, dan kada je Isus Hristos, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim.Pravoslavni vernici danas obeležavaju Cveti, dan kada je Isus Hrist, kako jevanđelja pišu, sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim. Tada je narod Isusa dočekao s palminim grančicama i cvećem, a ovaj događaj se svake godine proslavlja nedelju dana pred Uskrs.

O današnjem prazniku se u Srbiji odvajkada vodilo mnogo računa. Naime, Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali kod nas naročito veselo i svečano.

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovo znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Uskrs jer se praznuje nedelju dana ranije. Ove godine “pada” 8. aprila, na današnji dan.

Praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. Ta tradicija naročito je razvijena u Srbiji gde se o ovom prazniku odvajkada veoma vodilo računa.

U znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem, kod nas je običaj da devojke i deca  porane i odu da beru cveće (odatle i naziv samog praznika). Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i uzbere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

U nekim krajevima Srbije ubrano cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima međutim, gde ljudi mahom žive u stanovima, razvio se običaj da se buketi ipak donose u sobe, potapaju u vodu sa zlatnim i srebrnim prstenjem i da se tom vodom deca umivaju. Narod kaže, valja se!

U starim danima je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cvete ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osećanja.

Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće. Prošetajte parkom, opustite se i družite. Srećni vam praznik!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak