Protest 'Svi kao jedan – 1 od 5 miliona'

Blic 20.04.2019 22:47
Protest 'Svi kao jedan – 1 od 5 miliona'


Dvadeseti po redu protest koji od prošlog vikenda nosi naziv 'Svi kao jedan – 1 od 5 miliona', održan je u Beogradu. Ispred Terazijske česme predstavljen je tim za dijalog o tri zahteva demonstranata. Protestna šetnja do zgrade RTS-a, gde je održan performans 'Dnevnik slobodne Srbije'Protesti koji se svake subote od početka decembra prošle godine održavaju u prestonici, počeli su večeras kod Terazijske česme. Nakon govora, kolona je centralnim gradskim ulicama stigla do zgrade RTS.

Protest 'Svi kao jedan – 1 od 5 miliona'

- Dobro veće pobunjena Srbijo i slobodni građani u neslobodnoj državi. Dočekasmo ovde jedan i drugi Božić, Novu godinu, i jedan Uskrs a po svemu sudeći i drugi. Ništa se nije desilo, a tražimo jednostavne stvari, jasne stvari, kao što su slobodni i pošteni izbori mediji. Pobunjeni narode, moramo da podvučemo crtu.

Mi smo na ulici pet meseci i ukoliko u narednih nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog, 4. maja formiramo slobodnu zonu pobunjenog naroda. Pozivamo vlast na razum, na dijalog sa pobunjenim narodom. Mi smo svoje učinili i odredili stručne ljude koji mogu da razgovaraju sa vlašću. Ukoliko ne želite dijalog, mi 4. maja dolazimo po demokratska prava - rekao je ispred RTS predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji je najavio da će okupljanja biti i u sredu u Savamali.

Okupljenima se pre početka šetnje kod Terazijske česme obratio Branislav Lečić.

- Uvek je bilo laži i bilo je istine, a rekao sam vam sa ove česme, da će istina pobediti, samo treba da izdržimo, da trajemo i nenasilnim metodama ćemo pobediti - budite sigurni. Mi ne želimo nasilje, niti ćemo to da dozvolimo. Potpisnici sporazuma sa narodom su izašli sa predlogom tima stručnjaka za tri najvažnije teme: zarobljene medije, zloupotrebu REM i neregularne izbore. Ove tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog. Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog - rekao je Lečić i naveo da pregovarački tim čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, docent FPN Dušan Vučićević, Dr Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja.

- Nastavljamo protest i taj protest će trajati sve do pobede. Treba da dolazite dok ova subota ne postane jedna jedina subota za sva vremena. Naša subota će pobediti. - rekao je on i pozvao građane na šetnju do RTS. Nakon dolaska na plato ispred javnog servisa, počeo je "Dnevnik slobodne Srbije".

Kako je ranije rečeno iz opozicije, skup se održava posle odbijanja predstavnika vlasti da razgovaraju o tri ključna opoziciona zahteva, a to su: formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za dogovor o fer i poštenim izborima, izbor novog sastava REM-a koji bi bio predložen na ravnopravnoj osnovi vlasti i opozicije, i izbor tehničkog rukovodstva RTS u prelaznom periodu kako bi "mediji konačno, a pre svega javni medijski servisi, bili slobodni i za drugačije mišljenje i za debatu".


Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Upad u RTS

16. marta, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtevajući da gostuju u Dnevniku.

Pošto su odbijali zahteve da napuste zgradu, policija je grupu demonstranata izvela iz zgrade. Okupljeni su se te večeri oko ponoći razišli ispred RTS-a, a sutradan je protest ponovljen, i i to ispred zgrade Predsedništva Srbije. Nakon što su nekoliko sati blokirali ulaze i izlaze iz Predsedništva, demonstranti su se uputili ka stanici policije u Bulevaru despota Stefana, gde je protest i završen. Takođe, ove nedelje je došlo do kratkotrajne blokade Skupštine grada predvođene Obradovićem, kada je u nekoliko navrata došlo i do verbalnog okršaja sa ženama iz Skupštine grada koje su blokirale ulaz u ovu instituciju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak