Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru

Mondo 19.04.2019 09:03
Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru


Vernici koji po Gregorijanskom kalendaru slave Uskrs danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista.Danas se obeležava Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru. Ovaj dan prethodi Uskrsu, koji je uvek u nedelju i koji predstavlja najvažniji hrišćanski praznik kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božijeg nad smrti i progonstvom.

Najpoznatije obeležje praznika su svakako šarena jaja, pa se po tradiciji na Veliki petak prvo jaja farbaju. Taj običaj poštuju u porodici Lihvarček u Maradiku.

U tradiciji mnogih naroda, kao i u našem, odavnina simbolika šarenih jaja vezuje se za novi početak, napredak i radost novog života, imaju ulogu čuvara kuće i zaštitnika ukućana.

Na Veliki petak u katoličkim crkvama nema mise, već službe muke Gospodnje. Ovaj dan prethodi Uskrsu, koji je uvek u nedelju i koji predstavlja najvažniji hrišćanski praznik kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božijeg nad smrti i progonstvom.

Uskrsu prethodi Veliki ili Časni post koji se zove i Korizma, i koja predstavlja deo liturgijske godine u kojem se hrišćani pokornički pripremaju za Uskrs.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak