Amazon zatvara internet trgovinu u Kini

N1info 19.04.2019 08:00
Amazon zatvara internet trgovinu u Kini


Američki div Amazon smanjuje obim poslovanja u Kini, najavljujući zatvaranje internet trgovine koja je teško držala korak s konkurencijom poput Alilbabe i JD.coma.Rojters je prvi objavio da Amazon planira do sredine jula zatvoriti maloprodajnu platformu u Kini kako bi se usredotočio na unosnije poslove prodaje strane robe i usluga u oblaku.

Potrošači će od 18. jula na Amazon.cn-u umesto ponude kineskih trgovaca moći videti ponudu Amazonove globalne trgovine, navodi BBC.

Amazon.cn nastao je na temeljima kineske trgovine knjiga, muzike i videa Joyo.com, kojeg je Amazon kupio 2004. godine za 75 miliona dolara i promenio mu ime 2007. godine. Kompanija se teško nosila s konkurencijom dominantnih igrača poput JD.coma i Alibabinog Tmalla.

Povlačenje s tržišta druge privrede sveta vremenski se poklopilo s velikim Amazonovim ulaganjima u Indiju. Iz Amazona su najavili da će u internet trgovinu u toj zemlji uložiti 5,5 milijardi dolara.

Konkurencija u Indiji biće im lokalna kompanija Flipkart, koja je prošle godine pokrenula hindsku verziju svoje mobilne web stranice i aplikaciju za pametne telefone kako bi privukla milione novih korisnika u toj zemlji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak