Ustavni sud još ćuti o umanjenim penzijama

Politika 18.04.2019 09:12
Ustavni sud još ćuti o umanjenim penzijama


Udruženje sindikata penzionera Srbije podnosi krivičnu prijavu protiv sudija koje su po treći put izbegle da se izjasne da li su penzije protekle četiri godine bile umanjene po zakonu ili nedruženje sindikata penzionera Srbije podneće krivičnu prijavu protiv sudija Ustavnog suda Srbije, jer ni posle pet godina nisu uzeli u razmatranje inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom umanjenju penzija koji je bio na snazi oktobra od 2014. do 2018. godine.

Udruženje je Ustavnom sudu početkom februara ove godine po treći put uputilo dopis u kome traži da im se jasno kaže da li je ovo privremeno umanjenje bilo po zakonu ili ne, kako bi penzioneri znali da li ima osnova da traže vraćanje novca do punog iznosa penzija. Krajnji rok da se Ustavni sud o tome izjasnio istekao je juče 15. aprila.

– Pošto ni do juče nisu našli za shodno da nam bilo šta odgovore, rešili smo da do kraja ovog meseca podnesemo krivične prijave protiv svih onih koji su morali u da se oglase iz ovog suda – kaže Miša Radović, predsednik udruženja.

Ovu inicijativu, podsetio je on, prihvatio je i 31 poslanik Narodne skupštine čime je Ustavni sud dodatno bio u obavezi da o njoj raspravlja.

Pre tri godine ovo udruženje je po drugi put slalo Ustavnom sudu istu inicijativu i ostali su bez odgovora kao i sada, čime su jasno rekli da ne žele da se ovom bave.

– Otkako smo krajem februara podneli treću inicijativu kontaktirao sam u više navrata Ustavni sud, ali su mi svaki put odgovorili da je predmet u radu i predložili da se obratim sekretaru suda kako bi dobio odgovor šta penzioneri mogu da očekuju – kaže Radović.

– USPS jeste kamenčić u njihovoj cipeli i nastaviće da „ih žulja” sve dok ne shvate da moraju da obrate pažnju na penzionere. Penzije su imovina penzionera koje se nećemo odreći i zato po ko zna koji put ukazujemo na neustavnost i nezakonitost Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija zbog kog je svaki penzioner s penzijom većom od 25.000 dinara pretrpeo materijalnu štetu u visini od 2.000 do 7.000 evra bez kamate – navodi on.

Radović se ne slaže s većinom koja smatra da penzioneri koji primaju manje od 25.000 dinara nisu oštećeni. Jesu, jer su troškovi života poslednjih godina povećani i do 30 odsto, a penzije im tokom četiri godine nisu usklađivane sa Zakonom o PIO.

– Pravo svojine u svakoj državi mora biti zaštićeno ne samo formalno nego i faktički. To pravo je neprikosnoveno i niko njime ne može raspolagati osim vlasnika. Ako to učini, mora biti isplaćena pravična naknada po zakonu – kaže Radović.

On se žali i na nezakonitost rada Fonda PIO tvrdeći da su nadležni svesno izbegli da penzionerima, po službenoj dužnosti i kako to zakon propisuje, izdaju rešenje o umanjenju penzija, lišavajući ih na taj način prava na žalbu. Odnosno prava na delotvoran pravni lek koji je Ustavom zagarantovan.

Proveravajući ove navode, u Fondu PIO, kažu, da su ova rešenja dobili svi oni koji su ih tražili.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak