Nušićevi dani: Nagrada za životno delo Radi Đuričin

Novosti 17.04.2019 13:15
Nušićevi dani: Nagrada za životno delo Radi Đuričin


Ovogodišnji "Nušićevi dani" počinju u četvrtak, 18. aprila, dramom "Ničiji sin" hrvatskog pisca Mate Matišića, u režiji Marka Misirače i izvođenju ansambla Beogradskog dramskog pozorištaFESTIVAL "Nušićevi dani" u Smederevu, posvećen najvećem srpskom komediografu i njegovim svevremenim delima, počinje u četvrtak, 18. aprila, dramom "Ničiji sin" hrvatskog pisca Mate Matišića, u režiji Marka Misirače i izvođenju ansambla Beogradskog dramskog pozorišta.

Do 23. aprila publika će imati priliku da vidi nagrađivanu "Noćnu stražu", u režiji Borisa Liješevića (Atelje 212), "Balkanskog špijuna", u režiji Tatjane Mandić Rigonat (NP iz Beograda), a Pozorište Puls teatar Lazarevac i Regionalno pozorište Novi Pazar predstaviće se delom "Živi su, nije smešno" inspirisanim Nušićevim komedijama. Na programu je i "Šuplji kamen", takođe u režiji Tatjane Mandić Rigonat (Ustanova kulture Vuk Karadžić Beograd), dok će veče dodele nagrada obeležiti kabare "Dobri čovek", rediteljke Tamare Antonijević Spasić (Teatar Balkan novi pokret).

Ovogodišnja Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru pripala je prvakinji našeg pozorišta Radi Đuričin, a svečano će joj biti uručena na završnoj festivalskoj večeri. Na istoj ceremoniji biće dodeljene i nagrade za najbolju predstavu u celini (na osnovu glasova publike) i nagrada "Milosav Buca Mirković" za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu.

U pratećem programu "Nušićevih dana" biće predstavljena knjiga o glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću "Slušaj sine ove velike reči", dok će u foajeu Centra za kulturu Smederevo, u prostoru kafane "Dardaneli" koja je nekada bila sastajalište glumaca i književnika, oživeti duh boemskog života Nušićevog vremena.

U PONEDELjAK NA REPERTOARU

PREDFESTIVALSKI program "Nušićevih dana" počinje u ponedeljak predstavom "Sudbina jednog Čarlija" pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, posvećena najmlađima. U ovom "uvodu" u glavni program festivala predstaviće se i Okret teatar predstavom "Sumnjivo lice", CEKOM iz Zrenjanina sa "Kraljevskim festivalom" (to je i nagradna predstava programa "Pozorišna značka Branislav Nušić" za najbolju osnovnu školu sezone 2018). Do 18. aprila pred publiku stižu predstave "Profesionalac" (Milanovačko pozorište) i "Bal vampira" (Kulturno-obrazovani centar Šid).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak