Obnova Notr Dama, godine mogu postati decenije

RTS 17.04.2019 11:34
Obnova Notr Dama, godine mogu postati decenije


Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da će katedrala Notr Dam biti još lepša nakon obnove koju je, tvrdi, moguće sprovesti za pet godina. Eksperti upozoravaju da bi radovi mogli da potraju i nekoliko decenija.Požar koji je izbio u ponedeljak u Bogorodičinoj crkvi u Parizu uništio je krovnu konstrukciju ove katedrale. Ipak, očuvana je struktura crkve, kao i dva tornja. Sačuvane su i bronzane statue koje su ranije bile iznete iz Notr Dama zbog rekonstrukcije, kao i svete relikvije. Orgulje su netaknute, kao i neki od vrednih vitraža.

Stotine miliona evra je sakupljeno već u prvim satima nakon izbijanja požara, a pomoć je ponudila i Srbija.

Ipak, najava Emanuela Makrona da bi obnova 850 godina stare katedrale mogla da bude završena za pet godina ne odgovara procenama stručnjaka.

Erik Fišer, koji je na čelu fondacije zadužene za obnovu deset vekova stare strazburške katedrale, rekao je za AFP da će za Notr Dam biti potrebne decenije.

"Šteta je značajna, ali sreća je što Francuska ima mrežu odličnih kompanija za restauraciju", rekao je Fišer.

Stefan Bern, voditelj emisije o srednjovekovnoj Francuskoj, koji je nedavno došao na čelo vladinog odbora za nasleđe, smatra da će biti potrebno najmanje deset do dvadeset godina kako bi se gotičkoj katedrali vratio stari sjaj.

Podsećajući da je i restauracija katedrale u Remsu trajala decenijama, Bern je za francuski radio rekao da ga najviše boli to što možda neće doživeti da Notr Dam bude obnovljen. "Biće reizgrađen za buduće generacije", rekao je Bern.

Postoje i drugačija mišljenja, koja su bliža obećanju Emanuela Makrona. Žak Lang, koji je bio ministar kulture tokom vladavine Fransoa Miterana, rekao je da je smejurija da su potrebne decenije. Poredeći sa renoviranjem u Strazburu, Lang je rekao da mora isto da se uradi u Parizu i to ne za 10 do 15 godina, već za tri godine.

Rektor Notr Dama, monsinjor Patrik Šove, takođe je bio optimističan. "Nadam se da ću za života moći da služim misu u katedrali. Sada imam 67 godina i ako sve bude išlo kako treba, biće potrebno deset godina, tada ću imati 77 godina i još ću moći da radim", rekao je za Inter radio.

Pedeset ljudi vodi istragu kako bi se utvrdio uzrok požara. Pariski javni tužilac juče je rekao da nema naznaka da je namerno podmetnut.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak