Drakonska kazna: SAD kažnjava italijansku banku sa 1,3 milijarde dolara

B92 17.04.2019 08:29
Drakonska kazna: SAD kažnjava italijansku banku sa 1,3 milijarde dolara


Italijanska Unikredit banka i njene dve podružnice prihvatile su da plate kaznu u visini od 1,3 milijarde dolara vlastima SAD.Drakonsku novčanu sankciju platiće zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana i još nekih zemalja, saopštile su danas američke vlasti.

Nemačka podružnica Unikredita priznala je krivicu za nezakonito premeštanje više stotina miliona dolara preko americkog finansijskog sistema u ime entiteta koji su pogodjeni sankcijama, saopštilo je američko Ministarstvo pravde i okružni tužilac Menhetna Sajrus Vans, a prenosi agencija Rojters. 

Najnovijom nagodbom sa americkim vlastima i Upravom federalnih rezervi "stavlja se tačka" na šestogodišnju istragu o američkoj listi sankcija za zabranjene transakcije Unikreditovih podružnica sa Iranom i drugim zemljama.

"Unikreditova filijala u Nemačkoj je u velikoj meri pomogla iranskoj brodarskoj kompaniji da izbegne sankcije i pristupi finansijskom sistemu SAD-a", izjavio je pomočhnik americkog državnog tužioca Brajan Benčzkovski.

 Druga Unikreditova filijala, Unikredit Bank Austrija, sklopila je nagodbu o nekrivičnom gonjenju sa federalnih i državnim vlastima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak