Ako imate jednu od ovih 5 'prijateljica', odmah ih se rešite

Cosmopolitan 16.04.2019 22:16
Ako imate jednu od ovih 5 'prijateljica', odmah ih se rešite


U svojoj blizini sigurno imate prijateljicu sa ovim osobinama...Prijateljstvo je jedna od najlepših stvari u životu.

Za razliku od porodice, prijatelje biramo, a svako voli da bude okružen ljudima sa kojima se oseća dobro. Ipak, to ne teče uvek tako glatko pa se često znamo sprijateljiti i sa pogrešnim ljudima koji nam donose više štete nego koristi. Sigurno ste i sami do sada imali barem jednu "toksičnu" prijateljicu, a možda se i još uvek družite sa njom. Ponekad su potrebne godine i godine kako biste prepoznali takvu osobu. Baš zato, složili smo spisak svih tipova "toksičnih" prijateljica koje treba da izbegavate u širokom luku, a donosimo vam i savet kako da ih se rešite:

1. "Otimačica"

Svako pravo prijateljstvo temelji se na međusobnom primanju i davanju. Međutim, ako vaša prijateljica stalno samo nešto uzima od vas (bilo materijalno ili emocionalno), a zauzvrat vam ne pruža baš ništa, onda je možda vreme da to prijateljstvo privedete kraju.

2. Ljubomorna

Ljubomora je normalna stvar u bilo kojoj vezi, kako u ljubavnoj, tako i u prijateljskoj, ali ona mora da ima neke svoje granice. Baš kao i sve ostalo, ljubomora u velikim količinama nije zdrava, a ako vam vaša prijateljica stalno zavidi na svemu - od odeće do dečka - to znači da joj baš i nije stalo do vaše sreće, već bi radije da se sve to događa njoj. Pravi prijatelji slave međusobne uspehe, a oni koji vam na njima samo zavide, nisu vam i nikad vam neće biti prijatelji.

3. Manipulator

Ovakvu prijateljicu možda je i najteže "provaliti". Kad je neko manipulator, onda je i vešt u tome da dobije šta želi, bez da druga osoba zna da je iskorišćena. Baš zato, ljudi u ovakvim prijateljstvima često "zaglave" predugo. Ipak, ovakvu prijateljicu ipak je moguće prepoznati nakon nekog vremena, a neke od karakteristika koje je odaju su učestale laži, glumljenje žrtve, svaljivanje krivice na druge i ulizivanje kad joj nešto treba. Prepoznajete li ijednu svoju prijateljicu u ovim karakteristikama, onda bi vam najbolje bilo da što pre pobegnete od nje.

4. Lažljivica

Ona laže stalno i oko svega, a čak i ako s vama otvoreno deli laži koje je "prodala" drugima, to ne znači i da je prema vama potpuno iskrena. Lažljivice su iste prema svima, a laži su i njihova najbolja taktika za sticanje prijatelja. Često se radi i o ljudima sa niskim samopouzdanjem koji lažima pokušavaju da impresioniraju druge, a takva prijateljica ne treba baš nikome.

Ako imate jednu od ovih 5 'prijateljica', odmah ih se rešite

5. Pesimista

Njoj nikad ništa nije dobro i stalno se na nešto žali. Nakon druženja sa njom, najčešće se osećate gore nego pre, što nikako ne spada pod definiciju prijateljstva. Jednostavno, njene priče vas umaraju i crpe vašu energiju. Vaš pozitivan stav i saveti ne dopiru do nje, a njena negativnost vremenom počinje da prelazi i na vas. Od takve prijateljice treba da pobegnete što pre, dok vas nije uvukla u svoj depresivni svet iz kojeg se ona, očigledno, više ne može izvući.

Kako ih se rešiti?

Za početak, ako možete, birajte prijatelje pametno. Osoba koje ne ceni vaše stavove, te vas samo kritikuje i "spušta", ne zaslužuje vaše prijateljstvo. Takve stvari niko ne treba da trpi ni od koga, a pogotovo od osoba koje nazivate prijateljima. Oni svoje ponašanje retko menjaju, ali vi uvek možete promeniti svoje i jednostavno im reći: "Zbogom!".IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak