Rusija potpuno prekinula civilnu i vojnu saradnju sa NATO

Radio 021 16.04.2019 22:14
Rusija potpuno prekinula civilnu i vojnu saradnju sa NATO


Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli i civilnu i vojnu saradnju, rekao je u intervjuu za Sputnjik zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško.NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom. On ne postoji. Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka", naglasio je on. Prema Gruškovim rečima, Alijansa je otišla isuviše daleko u eskalaciji sukoba sa Rusijom. 
 
"Paradoksalno, ali danas odnos između Rusije i NATO-a najviše podseća na vreme u kom je i osnovan NATO – uoči Hladnog rata. Ponovo je pala prašina sa ‘Armelove doktrine’: dijalog i obuzdavanje. Samo u toj formuli ima mnogo obuzdavanja i malo dijaloga", dodao je ruski diplomata.
 
On je naglasio da ukupni vojni rashodi zemalja NATO-a za prošlu godinu prevazilaze bilion dolara, što je 22 puta više od ruskih troškova za odbranu. Pritom, Gruško je naglasio da Moskva nema nameru da učestvuje u trci za povećanje vojnog budžeta sa NATO-om.
 
Sputnjik podseća, "Armelova doktrina" je sačinjena 1967. godine i predviđala je jaku odbranu i dobre diplomatske odnose sa državama Varšavskog pakta. Pomogla je da se otvori put za smanjenje napetosti između Istoka i Zapada početkom 1970-ih godina.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak