Nova mera protiv porodičnog nasilja: Žrtve i nasilnici dobijaju elektronske narukvice

Radio 021 16.04.2019 22:05
Nova mera protiv porodičnog nasilja: Žrtve i nasilnici dobijaju elektronske narukvice


Nova mera zaštite žrtava porodičnog nasilja - narukvica za žrtve i počinioce nasilja, biće uvedene u okviru projekta "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji"."Narukvice će biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija odmah da reaguje", objasnila je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković
 
Ona je istakla da projekat "Unapređenje bezbednosti žena", koji će se zahvaljujući organizaciji "UN Women", a uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, jednim delom realizovati u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavlja novu fazu u borbi protiv nasilja. 
 
Šefica Kancelarije "UN Women" Milana Rikanović istakla je da ovaj novi inovativni projekat ima za cilj uspostavljanje situacije u kojoj neće biti nasilja i u kojoj neće postojati rodni stereotipi. 
 
"Projekcije pokazuju da ukoliko nastavimo da radimo na uobičajen način, ciljevi održivog razvoja neće biti ostvareni ni za 100 godina. Zato moramo naći novi način koji će imati transformativni efekat i moramo koristiti nove tehnologije i pristupe, kreirati nova partnerstva i jačati stara", rekla je Rikanović. 
 
Rikanović je rekla da će narukvice za žrtve i počinioce nasilja omogućiti policijskim službenicima da u realnom vremenu prate u kom trenutku su nasilnici prekršili zabranu mere prilaska. 
 
Prema njenim rečima žene u ruralnim krajevima manje prijavljuju nasilje, što znači da možda nemaju pristup informacijama i sistemima podrške, zbog čega će se u okviru projekta raditi direktno sa njima.   
 
Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković je ukazala da je od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija preuzela veću odgovornost, dobijanjem novih ovlašćenja, da stane na put nasilnicima kojima su žene bile glavna meta. 
 
Državna sekretarka je precizirala da je tokom 2018. godine policija izrekla 27.042 hitne mere, od čega 8.065 mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 18.977 mera privremene zabrane počiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.
 
"Od početka 2019. godine doneto je ukupno 6.890 hitnih mera od čega 2.079 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 4.811 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi", rekla je Popović Ivković i dodala da je tokom ove godine policija uhapsila 407 osoba zbog porodičnog nasilja. 
 
Ona je dodala da je zabeležen je i značajan pad broja ubijenih žena u porodičnom nasilju.
 
"U 2019. godini ubijene su četiri žene, dok smo tokom prošle godine imali 33 žrtve ženskog pola. Ukoliko poredimo sa 2012. kada je ubijeno 36 žena ili 2013. godinom, kada su nažalost ubijene 42 žene, onda možemo reći da su statistički pokazatelji ove godine još bolji", rekla je Popović Ivković i istakla da to nije dovoljno i "da moramo da učinimo dodatne napore kako bismo došli u situaciju da nemamo nijednu žrtvu".  
 
Biljana Stepanov iz Ženske platforme za razvoj Srbije naglasila je da reforme moraju biti suštinske, a ne formalističke. 
 
"U zadnjih četiri pet godina puno smo uradili u ovoj oblasti i postignuti su značajni napreci u svim sektorima. Policija je ostvarila jedan veliki napredak u svom postupanju i promeni načina pristupa ovoj temi i žrtvama nasilja", rekla je Stepanov. 
 
Navedeni projekat trajaće tri godine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak