Detalji hapšenja klana 'Amerika': U ukrasnom panelu krili heroin

Novosti 16.04.2019 11:27
Detalji hapšenja klana 'Amerika': U ukrasnom panelu krili heroin


Iza rešetaka osumnjičeni za trgovinu drogom. Praćeni duže vreme, akcija započela na prelazu Preševo. Primopredaja na granici sa Bugarskom, zatim u BeograduVIŠEM javnom tužilaštvu u Beogradu u ponedeljak će biti privedeni članovi grupe "Amerika", predvođeni navodnim vođom Veselinom Raičevićem, zvanim Meda (57). Pre dva dana, pored njega, policija je uhapsila i Imrli Alilija, zvanog Merlin, Aleksandra Stevića i Ashima Jusufija. Oni se sumnjiče za nedozvoljenu trgovinu narkoticima.

Na presecanju velikog krijumčarskog lanca heroinom radili su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA), beogradske policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK UKP MUP Srbije) u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Prema nezvaničnim saznanjima, u Bugarskoj je privedena i peta osoba - Marija Dimitrova Peltekova.

Članovi ove grupe praćeni su nekoliko dana, a akcija je započela u subotu ujutru kada je na Graničnom prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju ušao Jusufi.

- On je bio u autobusu, koji je saobraćao na relaciji od Skoplja do Niša - navodi izvor "Novosti". - Kod sebe je imao kofer. Kada je izašao na autobuskoj stanici u gradu na Nišavi uzeo je taksi. Uputio se ka bugarskoj granici.

Iz Bugarske u Srbiju je, u međuvremenu, ušla Marija Dimitrova Peltekova. Ona je čekala da dođe Jusufi nedaleko od granice. Kako se pretpostavlja, ona mu je predala panel ukrasnu ploču, uvijenu u celofan, u kojoj je bilo sakriveno dva kilograma heroina. Jusufi, koji je inače, makedonski državljanin, uputio se taksijem nazad za Niš. Tamo je ušao u autobus za Beograd, a Bugarka se odmah vratila u svoju zemlju.

Otkriveno dva kilograma droge / Foto MUP

Detalji hapšenja klana 'Amerika': U ukrasnom panelu krili heroin

Jusufi je stigao u Beograd gde ga je, kako se sumnja, sačekao jedan od članova grupe. Uputili su se u poznati beogradski restoran, gde ih je čekao kupac. Tokom primopredaje u lokal je upala policija i pohapsila ih. Interesantno je, međutim, da je Raičević nekoliko trenutaka ranije izašao iz te kafane. Uhapšen je u automobilu u neposrednoj blizini.

Bezbednosne službe naše zemlje, ali i regiona, imaju podatke da pripadnici nekadašnje grupe "Amerika" već izvesno vreme sarađuju sa Albancima u poslovima sa trgovinom narkotika. Drogom, osim crnog tržišta u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, snabdevaju i pojedine zemlje EU, poput Austrije.

Interesantno je da zloglasna kriminalna grupa "Amerika", prema obaveštajnim podacima naših bezbednosnih službi, koja je harala devedesetih godina prošlog veka, više ne postoji u obliku u kakvom je bila do pre petnaestak godina. Pojedini njeni istaknuti članovi, međutim, formirali su sopstvene "ekipe" sa kojima su nastavili kriminalne poslove.

UBISTVA VOJE AMERIKANCA

KLANU "Amerika" pripisano je više od 20 ubistava počinjenih u Nemačkoj, Švedskoj, Sloveniji, Holandiji, Italiji, Mađarskoj i zemljama bivše SFRJ. Smatra se da su je formirali Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, njegov brat Veselin i Mileta Majkić. Samo za ime Voje Amerikanca vezano je desetak likvidacija po Beogradu.

Interesantno je da je Voja Amerikanac nestao pod sumnjivim okolnostima i da njegovo telo nikada nije pronađeno.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak