Bosni preti opšti kolaps

Novosti 16.04.2019 10:51
Bosni preti opšti kolaps


Kakva budućnost čeka BiHako se ne postigne dogovor na sastanku lidera SNSD, HDZ i SDA. Vuković: Ako propadnu razgovori biće država u 'tehničkom mandatu'IZ SNSD je poslata jasna poruka pred sastanak lidera SNSD - HDZ BiH - SDA, da ukoliko se ne postigne konačni dogovor i bude nastavljena opstrukcija formiranja Saveta ministara neće funkcionisati ni drugi organi BiH. Sastanak lidera pomenute tri stranke Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića biće održan u sredu.

Predsednik SNSD Milorad Dodik poručio je povodom sastanka da ukoliko se nastavi sa blokadama formiranja Saveta ministra u tom slučaju neće funkcionisati Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH.

- Ako pustite da radi aktuelni Parlament BiH, legalizujete sastav Saveta ministara u tehničkom mandatu, što nije volja Republike Srpske, njenih ljudi i uopšte građana BiH koji su glasali na prošlim izborima - rekao je Dodik.

On je poručio da na pregovore sa SDA idu sa poznatim stavovima, a to je da Srbima u Savetu ministara pripada pozicija predsedavajućeg i tri ministra od ukupno devet, kao što je bilo u proteklom mandatu.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže za "Novosti" da se iz čitave situacije oko formiranja vlasti BiH može zaključiti da samo u BiH ideš na izbore da posle nemaš vlast!

- U BiH, pre svega zbog politike SDA i bošnjačke političke elite, imamo na sceni omalovažavanje volje građana koji su izašli na izbore. SDA drži ključ u formiranju vlasti i kako se sada ponašaju, oni su najveći neprijatelj BiH i zbog njih BiH preti opšti kolaps i paraliza rada institucija - ističe Vuković.

On dodaje da ukoliko propadnu i najavljeni razgovori na relaciji SNSD - HDZ BiH - SDA, BiH preti da postane država u "tehničkom mandatu", odnosno da ne funkcioniše ni izvršna ni zakonodavna vlast - kaže Vuković.

Prema njegovim rečima BiH sada funkcioniše u nefunkcionalnom stanju, što je jedan veliki paradoks.

- SDA i bošnjačka elita ne odustaju od nametanja svojih protivustavnih rešenja i pokušaja da se pravi unitarna BiH. Ustav BiH i Dejtonski sporazum jasno su propisali kako se formira vlast, ali očigledno Bošnjacima to smeta - kaže Vuković.

Inače, pred najavljeni sastanak predsednik SNSD Milorad Dodik je proteklog vikenda održao i sastanak užeg rukovodtva SNSD.

- Ne verujem u dobre namere Bošnjaka da završe tu klackalicu oko formiranja Saveta ministara, iako ga je potrebno formirati što pre, jer je EU to tražila kao jedan od uslova davanja mišljenja BiH za kandidatski status. To bismo onda mogli da odrađujemo do kraja godine i pokušamo da BiH stavimo u orbitu kandidata za članstvo u EU, ali to će očigledno biti teško zbog pomenute i organizovane opstrukcije - rekao je Dodik.

On je ocenio da je u BiH ozbiljno teška situacija, jer se dešava potpuna paraliza rada organa. 

Bosni preti opšti kolaps

TALAC NESREĐENIH ODNOSA

PORTPAROL SNSD Radovan Kovačević izjavio je da je jedina instanca koja se bruka zbog neformiranja Saveta ministara jeste BiH, a Srpska je ta koja je potpuno stabilna i sada samo čeka da prestane da bude talac nesređenih odnosa u FBiH.

- Smatramo da je krajnje vreme da se formira Savet ministara i da se pokaže da BiH može da funkcioniše na bilo koji način. Ovo što se sada događa, to što nije izabrana čak ni delegacija za Savet Evrope, pokazuje u kakvoj situaciji se BiH nalazi - konstatovao je Kovačević.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak