Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama

Blic 16.04.2019 09:58
Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama


Pariski vatrogasci saopštili su večeras da su posle nekoliko sati gašenja požara u katedrali Notr Dam uspeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u celini, javila je agencija Frans pres.Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je "izbegnut najgori scenario" i da će katedrala Notr Dam (Notre Dame) u Parizu biti obnovljena zajedničkim snagama.

Vatrogasci su uspeli da spasu gotsku katedralu staru 850 godina, uključujući i njene dve kule, ali većina krova je izgorela.

Požar je stvaljen pod kontrolu devet sati nakon što je počeo, navodi BBC. Rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da požar stave pod kontrolu.

- Požar je pod kontrolom, ali nije u potpunosti ugašen - rekao je Loren Nunjes iz Ministarstva unutrašnjih poslova na konferenciji za novinare ispred Notr Dama.

Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom. Uzrok požara u Notr Damu još uvek nije poznat, ali zvaničnici kažu da bi mogao da bude povezan sa renoviranjem dela građevine. Jedan vatrogasac ozbiljno je povređen dok je gasio požar.

Francuski predsednik Emanuel Makron se u ime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre.

"Ono što se desilo večeras očigledno je užasna drama. Ovo je naša istorija i ona gori. Notr Dam je naša književnost, deo naše psihe, mesto svih naših velikih događaja, naše epidemije, ratovi, naša oslobođenja, epicentar naših života", rekao je Makron novinarima, prenosi agencija AFP.

Najavio je i da će pozvati "najveće svetske talente" da pomognu u rekonstrukciji ove građevine, prenosi Rojters.

"Najgore je izbegnuto mada bitka još nije potpuno dobijena. Hajde da budemo ponosni, jer smo ovu katedralu sagradili pre više od 800 godina i vekovima je čuvali i unapređivali. Obnovićemo je zajedno", poručio je Makron.

Pre nego što se uputio na sastanak u obližnjem sedištu policije, predsednik Francuske je rekao da požar u ovom monumentalnom zdanju predstavlja nacionalnu katastrofu.

"Notr Dam je u plamenu. Mislima sam sa svim katolicima i Francuzima. Kao i svi naši sunarodnici, večeras sam tužan kad vidim da deo nas gori", napisao je ranije Makron na Tviteru.

Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama

Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama

Gradonačelnik Pariza, An Hidalg, nazvala je požar "užasnim" i apelovala ljudima koji se nalaze u blizini katedrale da poštuju sigurnosne parametre koje su uspostavile spasilačke ekipe.

Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama 

Lokalni mediji preneli su video snimke na kojima se vidi kako plamen zahvata krov katedrale koja je okružena građevinskim skelama.

Francuski "Mond" navodi da je požar izbio na tavanu, ali je u međuvremenu obuhvatio ceo krov usled čega se dogodilo urušavanje. Vatrogasci su se borili da se deo koji plamen nije zahvatio sačuva, međutim vatrena stihija ubrzo je zahvatila i levi zvonik.

Usled jačine plamenova, prvo su padali delovi, pa onda i vrh tornja istorijskog objekta, a kako je scena koju brojni korisnici društvenih mreža opisuju kao "stravičnu" i "neverovatno tužnu" izgledala više možete da vidite ovde. Prema zvaničnim informacijama, požar je uništio dve trećine krova.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak