VELIKI požar zahvatio je čuvenu Bogorodičinu crkvu u Parizu. Visoki plamen i gust dim dižu se iznad Pariza. Požar na krovu poznate katedrale je izbio oko 18,50.

U toku su radovi, a vatra je buknula oko samih skela, pa se pretpostavlja da je upravo to mogući razlog požara. Radovi na varenju umeli su do sada u sličnim situacijama na drugim objektima da izazovu identične situacije.

Drvene grede u krovu poznate crkve, čija je gradnja započeta 1163. godine, a završena 1345. doprinele su brzom širenju vatrene stihije.

Krov Bogorodičine crkve je bio u plamenu, a vatra je ubrzo zahvatila i ceo toranj. Mnogi turisti koji su se nalazili u blizini jednog od najposećenijih zdanja u svetu, i Parižani, razbežali su se u suzama i neverici.

Na lice mesta je stiglo mnogo spasilačkih ekipa i policije. Iznad crkve u plamenu kružio je helikopter žandarmerije. Aktiviran je specijalni sistem spasavanja koji se primenjuje za specifične i važne spomenike od svetskog značaja. 

Poznavaoci prilika ističu da zbog visine i kompleksnosti zdanja vatrogasce čeka težak posao, kao i da će biti potrebni dani da se uvere da je vatra do kraja ugašena.

Vatra guta katedralu Notr Dam: Požar ne jenjava, pao centralni toranj

Kako su saopštili gradski zvaničnici kvart oko katedrale je evakuisan.

"Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati", izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

Vatra guta katedralu Notr Dam: Požar ne jenjava, pao centralni toranj

Vatra guta katedralu Notr Dam: Požar ne jenjava, pao centralni toranj

VATROGASCI NISU SIGURNI DA LI ĆE MOĆI DA OBUZDAJU POŽAR

Šef vatrogasne službe u Parizu Žan-Klod Gale izjavio je u ponedeljak veče da nije sigurno da li će vatrogasci uspeti da spreče širenje požara u Notr Damu.

"Nismo sigurni da li ćemo moći da zaustavimo širenje vatre na drugi toranj i zvonik", naveo je Gale, prenosi AP.

Ako se sruši, upozorio je, može zamisliti kakva će šteta biti.

Vatra je već progutala jednu kulu atedrale srušila toranj visine 96 metara.

Sa vatrenom stihijom bori se 400 vatrogasaca. Nadležni poručuju da će narednih sat i po biti ključni da bi se vatra stavila pod kontrolu. Iz agencije za bezbednost navode da se vatra gasi svim sredstvima osim avionima jer bi ispuštanje vode doprinelu urušavanju celog zdanja.

Gradom se raširio oblak dima, a plamen se vidi i sa udaljenosti od više kiloemtara. Zbog požara jedan deo ostva na kome se nalazi Notr Dam je evakuisan, prenose francuski mediji.

POKRENUTA ISTRAGA O UZROKU POŽARA U CRKVI NOTR DAM

Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je izbio u srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

"Sve gori, ništa neće ostati", rekao je portparol Notr Dama Andre Fino, prenosi Rojters.

VATIKAN: ŠOK I TUGA ZBOG NOTR DAMA

Požar koji je opustošio katedralu Notr Dam u Parizu izazvao je šok i tugu Svete stolice, izjavio je večeras portparol Vatikana Alesandro Đizoti.

"Strašna vest o požaru koji je opustošio katedralu Notr Dam, simbol hrišćanstva u Francuskoj i svetu, primljena je u Svetoj stolici sa šokom i tugom", naveo je Đizoti, prenosi Rojters.

"Izražavamo našu bliskost sa francuskim katolicima i građanima Pariza i upućujemo molitve za vatrogasce i sve koji čine sve moguće u suočavanju sa ovom dramatičnom situacijom", rekao je on.

MAKRON: POŽAR U NOTR DAMU ODNOSI SA SOBOM DEO SVAKOGA U FRANCUSKOJ

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da veliki požar koji je zahvatio parisku katedralu Notr Dam odnosi sa sobom deo svakog građanina Francuske.

"Tužan sam večeras što gledam kako gori deo nas", naveo je Makron na Tviteru po izbijanju požara, prenosi Asošiejted pres.

Makron je zbog požara odložio planirano obraćanje naciji putem televizije i otišao do Notr Dama. On je trebalo da iznese svoje odgovore u vezi s nezadovoljstvom građana koji više meseci protestuju zbog njegovih politika.

Vatra guta katedralu Notr Dam: Požar ne jenjava, pao centralni toranj

BRNABIĆ: MISLIMO NA PARIZ VEČERAS

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je večeras poruku povodom požara koji je izbio u pariskoj katedrali Notr Dam.

"Mislimo na Pariz večeras, mesto takve lepote i istorije", napisala je Brnabić na Tviteru na francuskom i engleskom jeziku.

Usled velikog požara urušio se glavni toranj čuvene srednjevekovne crkve, a vatrogasci se još uvek bore sa vatrenom stihijom.

SIMBOL EVROPSKE KULTURE

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je pariska katedrala Notr Dam bila "simbol Francuske i evropske kulture", preneo je Frans pres.

"Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole. Notr Dam je simbol Francuske i naše evropske kulture. Mislima smo s francuskim prijateljima", naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas prethodno je na Tviteru napisao da je požar u katedrali "pogodio srca" Nemaca.

TRAMP: JEZIVO

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je "jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu" i izneo predloge za gašenje požara.

"Možda bi leteće cisterne sa vodom mogle da budu upotrebljene za gašenje požara. Mora se delovati brzo", naveo je Tramp na Tviteru.


Vatra guta katedralu Notr Dam: Požar ne jenjava, pao centralni toranj

UNESKO

Generalna direktorka Uneska Odre Azule navela je da će ta organizacija UN biti uz Francusku u procesu obnove katedrale koja predstavlja "neprocenjivo nasleđe".

GRADONAČELNIK LONDONA

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da London danas pati zajedno s Parizom.

"Srceparajuće scene iz katedrale Notr Dam u plamenu. London je danas u patnji s Parizom, i uvek u prijateljstvu", naveo je Kan na Tviteru.