Požar u katedrali Notr Dam

Politika 15.04.2019 20:24
Požar u katedrali Notr Dam


Više od 400 vatrogasaca gasi ogroman požar koji je zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu, saopštila je pariska vatrogasna služba i dodala da je požar težak za gašenjeVeliki požar izbio je popodne u srednjovekovnoj katedrali Notr Dam u centru Pariza, a od vatre se srušio i jedan toranj na katedrali .

Vatrogasci su zatvorili područje oko jedne od najposećenijih znamenitosti grada, preneo je Rojters.

Na vrhu gotske katedrale vidi se dim kao i vatra pored njena dva zvonika.

Ne zna se još uvek šta je izazvalo požar. Televizija „Frans 2” je izvestila da policija slučaj trenutno vodi kao incident.

Požar u katedrali Notr Dam

„U katedrali Notr Dam u Parizu u toku je zastrašujući požar „rekla je gradonačelnica Pariza An Hidalgo na Tviteru, prenosi Rojters.

U toku je velika akcija, saopštili su vatrogasci, dok je portparol gradske uprave na Tviteru potvrdio da je područje oko katedrale zatvoreno.

Video PlayerKatedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije čija je vrednost oko 6 miliona evra, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova, prenosi Tanjug.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar „potencijalno povezan” sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija

Više od 400 vatrogasaca gasi požar u Notr Damu

Više od 400 vatrogasaca gasi ogroman požar koji je posle podne zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu, saopštila je pariska vatrogasna služba i dodala da je požar težak za gašenje.

Civilna zaštita saopštila je da je nemoguće gasiti požar iz vazduha kako su to predložili mnogi Parižani a i američki predsednik Donald Tramp, jer bi to moglo da dovede do urušavanja celokupnog zdanja.

Vatra već dva sata uništava katedralu čiji se toranj urušio, a vatrogasci gase požar sa tla, i neke visoke delove katedrale zahvaćene vatrom ne mogu da dohvate.

Posebna oprema je doneta na lice mesta, a na društvenim mrežama su postavljene fotografije na kojima se vide vatrogasci na visokim skelama odakle gase požar.

Požar je prvo zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širi se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra, prenosi Beta.

Pokrenuta istraga o uzroku požara u crkvi Notr Dam

Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je izbio u srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

„Sve gori, ništa neće ostati”, rekao je portparol Notr Dama Andre Fino, prenosi Rojters.

Zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar rekao je za BFMTV da specijalne ekipe pokušavaju da spasu umetnička i druga neprocenjiva dela koja se nalaze u katedrali, prenosi Tanjug.

On je rekao da je katedrala pretrpela „kolosalnu štetu”.

Na lice mesta uputio se i francuski predsednik Emanuel Makron.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak