Amorgos: Veliko plavetnilo u Egeju

Novosti 15.04.2019 14:26
Amorgos: Veliko plavetnilo u Egeju


Plaže, sunce i duboko plavetnilo - Amorgos je, definitivno, jedno od najlepših grčkih ostrvaNalazi se u Egejskom moru, a ovo najistočnije ostrvo arhipelaga Kiklada, najbliže je i grupi Dodekaneze. "Olimpik travel" je jedna do retkih agencija koja organizuje putovanja na ovo ostrvo. Iako je prilično udaljeno od Atine i ima oko 2.000 stanovnika, ovo je posebno mesto u grčkoj istoriji. Naime, ovde su prolazili Grci tokom svih istraživanja i osvajanja novih prostora, pa su bili usputna stanica i za ratnike koji su krenuli na Troju. O burnoj prošlosti i bogatoj trgovini svedoče arheološki ostaci, a najčuveniji je hram posvećen Afroditi. Pored belih figurina "zgodnih" ljudi, ostaci govore i o vezama sa Minojcima na Kritu, Vizantijom, Otomanskom imperijom...

Ipak, Amorgos je najčuveniji po plavoj boji mora, koje je na ovom ostrvu najdublje. Ovde je sniman film "Duboko plavetnilo", a zaliv Kalorica, koji se nalazi na južnoj strani, sa fantastičnim tirkiznim nijansama koje se prelivaju i u kojem ljuljuškaju jedrilice, najbolje govori zašto je Lik Beson odabrao Amorgos da na njemu snimi legendarne scene. Film je sniman i na plaži Sveta Ana na kojoj je kupanje još veći doživljaj, jer pejzaž fantastično upotpunjuje Manastir Hozoviotisa.

Amorgos: Veliko plavetnilo u Egeju

Manastir se nalazi na samoj litici, na severu od Hore. Izgrađen je u srednjem veku, a trojica monaha sa ponosom pokazuju ikonu iz 812. godine. Manastir je otvoren ujutru do 10 i po podne od 17 časova. Amorgos važi za jedno od većih ostrva Kiklada, pa se i ovde može videti prepoznatljiva bela arhitektura. Kuće su tradicionalne, plaže su skrivene i mirne, pa je ovo fantastično mesto za potpuni odmor i privatnost.

Amorgos: Veliko plavetnilo u Egeju

Amorgos: Veliko plavetnilo u Egeju

Hora je najveći grad, a bele kuća i plave prozore i vrata ukrašavaju samo ljubičaste bugenvilije i crvene muškatle. Druga mesta na ostrvu su  Aegalis i Katapola. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak