Smederevo 36. put u znaku Nušića

Politika 15.04.2019 14:03
Smederevo 36. put u znaku Nušića


Predfestivalski program počinje danas, a svečano otvaranje manifestacije je 18. aprilaOd danas, kada počinje predfestivalski program, pa do 23. aprila u Smederevu se održava 36. Pozorišni festival „Nušićevi dani”. Svečano otvaranje je 18. aprila polaganjem venaca na spomenik čuvenom komediografu i otvaranjem izložbe „Scenski zapisi” Milice Bajić Đurov. Festivalski program otvara Beogradsko dramsko pozorište predstavom „Ničiji sin“, u režiji Marka Masirače. Naredne takmičarske večeri nastupaju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda sa „Balkanskim špijunom” Dušana Kovačevića, za koji režiju potpisuje Tatjana Mandić Rigonat.

U subotu, 20. aprila, Puls teatar iz Lazarevca igra predstavu „Živi su, nije smešno“, komad inspirisan Nušićevim komedijama, u režiji Jovana Grujića.

Repertoar se nastavlja 21. aprila komadom Nikolaja Koljade „Šuplji kamen“, u izvođenju Ustanove kulture „Vuk Karadžić” iz Beograda, takođe u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Ponedeljak, 22. april, rezervisan je za glumce Ateljea 212 i predstavu „Noćna straža” Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića. I za kraj, 23. aprila je veče dodele nagrada, kada nastupa „Balkan novi pokret“, sa kabareom „Dobri čovek” za koji je dramatizaciju uradila Vesna Stanković, a režiju Tamara Antonijević Spasić.

U okviru pratećeg programa, za 19. april zakazana je promocija knjige o glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću „Slušaj sine ove velike reči”. O knjizi će govoriti autor Jovica Tišma, Lazar Džamić, pisac, Dragan Petrović Pele, glumac i jedan od likova u knjizi, kao i Boda Ninković, glavni lik, inače rodom Smederevac.

Pretfestivalski program počinje 15. aprila i u okviru njega publika u Smederevu moći će da odgleda predstave: „Sudbina jednog Čarlija”, Pozorište Duško Radović, „Sumnjivo lice”, Okret teatar, „Kraljevski festival”, Cekom iz Zrenjanina, „Profesionalac”, Milanovačko pozorište, i „Bal vampira”, KOC Šid.

Festival „Nušićevi dani” pokrenut je 1984. godine sa ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića. Smederevo je za Nušića grad njegovog detinjstva i dela mladosti jer je tu završio osnovnu školu i dve godine gimnazije. Rođen je u Beogradu, ali je njegov otac, tada ugledni trgovac žitom, zbog krize u poslu, bio primoran da se preseli u obližnje Smederevo. Nastanili su se na adresi Obilićev venac 15, u kući koja i danas postoji, ali ne kao muzej, već kao pekara. Na njenoj fasadi, jedva je vidna tabla na kojoj piše: „U ovoj kući proveo je detinjstvo i ranu mladost naš najveći komediograf”.

Nušić se iz Smedereva vraća za Beograd na polovini gimnazije. U grad svog detinjstva vratio se na dan 60. rođendana, tada već kao poznati pisac, jer je ulica u kojoj je odrastao dobila njegovo ime koje i danas nosi. U centru Smedereva 1991. otkriven je spomenik Branislavu Nušiću, rad akademskog vajara Vlaste Filipovića.

Istorijat Nušićevih nagrada

Od 1990. godine u okviru festivala dodeljuje se „Nušićeva nagrada” za životno delo glumcu komičaru, a prvi dobitnik je Mija Aleksić. Od 1995. godine ustaljuje se nagrada publike za glumačko ostvarenje. Od 2004. festival ima takmičarski karakter – dodeljuje se „Nušićeva nagrada” za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, a tri godine potom ustaljuje se i nagrada za najbolju predstavu na osnovu glasova publike. U novijoj istoriji festivala ustanovljena je i nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“, kao i „Nušićeva nagrada” za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu. Prošle godine dodeljeno je specijalno priznanje za kolektivnu glumačku igru i savremeno rediteljsko tumačenje Nušića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak