Srbi iz Engleske, Švedske i otadžbine na pokloničkom putovanju u Svetu zemlju

RTS 15.04.2019 13:52
Srbi iz Engleske, Švedske i otadžbine na pokloničkom putovanju u Svetu zemlju


U organizaciji porodičnog udruženja, poklonika Svete zemlje, "Zlatni Jerusalim", grupa članova udruženja, tačnije 31 hodočasnik iz Engleske, Švedske i Srbije, predvođeni predsednikom udruženja Hadži Aleksandrom Stojčić, njegovom suprugom Hadži Aleksandrom Stojčić, ocem Hadži Ivanom Milenović iz Aleksinca i đakonom Hadži Ilijom Ćalinom iz Londona, boravila je u Svetoj zemlji od 21. od 29. marta.Na ovom pokloničkom putovanju, vernici su imali priliku da učestvuju u evharistijskoj radosti u manastiru Sv. Apostola Petra i Sv. Pravedne Tavite u Jafi, u pećini Rođenja Bogomladenca Hrista u Vitlejemu, zatim u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu.                

Tokom osam dana poklonjenja svetim mestima na teritoriji Izraela i Palestine, put je poklonike vodio kroz živopisne predele svetog grada Jerusalima i njegove okoline, drevne Vitanije, Lide i Jafe, grada Hristovog rođenja Vitlejema, procvetale Judejske pustinje i njenih manastira Sv. Save Osvećenog i Sv.Teodosija Velikog, Polje Pastira, poseta Hevronu i Mavrejskom Dubu, grada Blagovesti - Nazareta, sveštene gore Tavora, Kane Galilejske i na kraju obala Galilejskog jezera - gde je Isus Hristos proveo svoje detinjstvo i mladost.              

Hodeći Stradalnim putem Starog grada Jerusalima, vernici su se molitveno prisetili i najpotresnijih događaja iz ljudskog spasenja: predaje Hrista, Njegovih muka i spasonosne žrtve.

Poklonjenjem Golgoti, Ploči pomazanja, Svetom Grobu Hristovom i mestu obretenja Časnog Krsta, poklonici su ispunili veliko zaveštanje, koje nam je svojim stopama predao Sveti Sava Prvi Arhiepiskop Srpski. Upravo on je u dva navrata pohodio Svetu Zemlju, ostavivši svom rodu kao duhovni blagoslov značajne svetinje: ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, ikonu Mlekopitateljnicu i štap Svetog Save Osvećenog.

Na veliku radost svih hodočasnika, upriličen je i prijem kod patrijarha jerusalimskog i cele Palestine Teofila III u rezidenciji Jerusalimske patrijaršije. Posle prijema u patrijaršijskom paraklisu Jerusalimske patrijaršije obavljeno je i svečano uručenje hadžijskih gramata za sve poklonike.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak