Bez štrajka u 'Gorenju', radnicima regres od 10.000 dinara

Blic 15.04.2019 13:47
Bez štrajka u 'Gorenju', radnicima regres od 10.000 dinara


U 'Gorenju' se za sada ipak neće štrajkovati, pošto je sindikat te fabrike rashladnih uređaja prihvatio ponudu menadžmenta o isplati 10.000 dinara za svakog radnika, na ime regresa za godišnji odmor.Posle održanog sastanka sa direktorom valjevske fabrike Simonom Kumerom, kako je sindikat saopštio a objavljeno je na oglasnoj tabli fabrike, "poslodavac je ponudio zaposlenima jednokratnu isplatu regresa od 10.000 dinara".

- Zbog najave štrajka upozorenja, poslodavac je predložio da se do kraja tekuće godine pregovara o vidu dopune isplate regresa pred zimski odmor. Za sada se nije razgovaralo o visini drugog dela, ali će sindikat svakako tražiti da ona bude u realnim i prihvatljivim granicama za radnike – objavio je sindikat "Gorenja" uz objašnjenje da "za sada neće organizovati štrajk".

Radnici zahtevali regres od 24.000 dinara

Inače, najavljujući štrajk upozorenja, sindikat je saopštio da radnici traže isplatu regresa od 24.000 dinara pred letnji godišnji odmor. Potom je taj zahtev, pošto nije došlo do direktnih pregovora sa menadžmentom slovenačke kompanije, proširen i zahtevom "da isplata za zaposlene sa najnižim primanjima iznosi najmanje 45.000 dinara neto na mesečnom nivou i da se sva ostala primanje povećaju linearno svim zaposlenima".

Radnici "Gorenja" kratko su štrajkovali i prošlog leta, a štrajk je prekinut nakon što su dobili povećanje plate za 4.000 dinara. Fabrika rashladnih uređaja "Gorenje" je u Valjevu otvorena pre 12 godine, uz državne subvencije, a u njoj radi 1.500 ljudi, od toga čak 1.200 u proizvodnji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak