Dodik: Sve dok imate problem granica, ne možete da obezbedite mir

RTV 15.04.2019 13:35
Dodik: Sve dok imate problem granica, ne možete da obezbedite mir


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je, povodom nedavne izjave da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dela Crne Gore u budućnosti mora da postoji, rekao da je to hipotetička priča i da on "ima pravo da promišlja"."Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona oseća da pripada Srbiji", rekao je Dodik.

Dodik je to izjavio u intervjuu za "Večernje novosti", odgovarajući na konstataciju lista da je ponovo aktivirao mapu srpske države na Balkanu, ovaj put i sa delovima Crne Gore.

Ponovio je da ostaje pri stavu da će, ako Kosovo dobije stolicu u UN, RS proglasiti nezavisnost.

"Naravno. To nije sporno. Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija", kazao je Dodik.

Dodik je, govoreći o razgraničenju s Albancima, istakao da Srpska otvoreno prati politiku Beograda i da će prihvatiti sve što Srbija izabere kao definitvno rešenje.

U tom kontekstu, Dodik je dodao da, ako hoćemo stabilan Balkan, onda se on mora redifinisati na način da budu objedinjeni prostori gde su većinski dominantni narodi.

"Međutim, mi smo ovde eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu oko mnogih pitanja", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, sve dok imate problem granica i otetosti teritorije, ne možete da obezbedite trajan mir.

Demonstranti nisu ni svesni upotreba i zloupotreba

Dodik je, povodom protesta u Beogradu, izjavio da je primarni interes Zapada da ima nestabilne države i da oni koji hodaju ulicama nisu ni svesni upotrebe i zloupotrebe u tom pogledu.

"Niko ne želi jake lidere u regionu. Čim to neko postane, destabilizuju ga jer im smeta. Srbija sad rešava problem Kosova i treba joj jaka pregovaračka pozicija, ali ako imate nestabilnost unutra, odmah niste dovoljno snažni. Oni koji hodaju ulicama nisu ni svesni upotrebe i zloupotrebe u tom pogledu", rekao je Dodik u intervjuu "Večernjim novostima".

Na konstataciju lista da su mu neki zamerili što je osudio proteste i tako se svrstao na stranu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, one je rekao da može da mu zamera ko šta hoće i da on podržava ono što Vučić radi.

"Da nije demokratska, vlast bi izvela policiju i vojsku i razbila proteste. Vidi se da je za vreme Vučića ekonomija Srbije porasla, u uslovima kada ekonomije u okruženju stagniraju ili padaju. Pričam sa njim, i ne misli on da ovde teče med i mleko. Zna da ima problema koliko hoćete, ali primećujem njegovu posvećenost da reaguje na svaki", istakao je Dodik.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak