Vrh SNS odlučuje o izborima

Novosti 15.04.2019 13:23
Vrh SNS odlučuje o izborima


Naprednjaci za utorak zakazali sednice najšireg rukovodstva stranke povodom dešavanja u zemlji. Rasprave će biti prenošene preko video-bima, očekuje se dolazak 7.000 članovaVRH Srpske napredne stranke zakazao je za utorak sednice predsedništva, proširenog sastava izvršnog odbora i glavnog odbora, koje će biti održane u Sava centru u Beogradu. Naprednjaci će razmatrati mogući odgovor na pritiske opozicije, a prema našim informacijama moguća je i odluka o vanrednim izborima.

Naprednjaci su za ovaj partijski skup rezervisali sve sale Sava centra i planiraju da okupe 7.000 članova. Sve sednice će biti javne i prenošene na video-bimovima u holovima Sava centra.

Najviši funkcioneri SNS još jednom će u utorak zatražiti od predsednika stranke Aleksandra Vučića da donese odluku o izlasku na vanredne izbore. U martu, čitav vrh SNS, izuzev Vučića koji je bio uzdržan, bio je jedinstven u želji da se ide na glasanje pre roka. Lider SNS tada je rekao da smo bliži vanrednim izborima, ali da konačna odluka nije doneta. Ipak, zbog usijane političke situacije u zemlji, Vučić bi mogao da prelomi da glasamo ove godine, osim ako u međuvremenu ne bude nekih krupnih događaja u vezi sa KiM. Termin za vanredne izbore, kako je ranije najavljeno, mogao bi da bude 23. ili 30. jun. U tom slučaju, izbori bi najranije mogli da budu raspisani 24. aprila, a najkasnije 9. maja.

Iz opozicije su u nedelju najavili da će odrediti tim za razgovore i da očekuju da vlast učini isto, ali da insistiraju da se razgovara o zahtevima koje su pročitali na mitingu - formiranju zajedničke komisije za definisanje fer izbornih uslova, izboru novog sastava REM i izboru tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma RTS i RTV.

Lider Dveri i jedan od lidera Saveza sa Srbiju, Boško Obradović najavio je moguću radikalizaciju protesta:

- Opozicija je pokazala jedinstvo, odlučnost, razum i odgovornost, a to su uslovi da biste bili normalna vlast. Sadašnja vlast može ponovo da pokaže nenormalnost i odbije dijalog za rešavanje političke krize. Što se mene tiče, onda su svaki građanski otpor i samoodbrana dozvoljeni.

Predsednica Skupštine Maja Gojković, uprkos izjavama iz redova SzS, kaže da je ubeđena da će se sastanku predstavnika poslaničkih grupa, koji je zakazala za utorak, odazvati i poslanici opozicije zato što su, kako kaže, i na protestu govorili o dijalogu.

Gojkovićeva je, komentarišući zahteve sa mitinga, koje je ocenila kao besmislene, kazala da se izborni zakoni ne mogu menjati nekoliko meseci pre izbora:

- Izneli su zahteve o izbornim zakonima koje su sami doneli i koje mi nismo menjali.

Šef poslaničke grupe SNS u republičkoj skupštini Aleksandar Martinović poručuje:

- Trebalo bi da se dozovu pameti, bilo bi u njihovom interesu da se pojave na konsultacijama i da se vrate zdravoj pamti i razumu. Vladajuća većina u parlamentu neće plakati, ako se opredele jer je to onda na njihovu štetu.

VESIĆ: PRIJAVA PROTIV BASTAĆA 

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća zbog "svih kriminalnih radnji koje je sproveo kao predsednik opštine". Vesić je rekao da je Bastać "sa grupom kriminalaca izbacio odbornike SNS iz zgrade opštine Stari grad". Kazao je i da su odbornici, zatvoreni u beogradskim skupštinama, prekinuli svoju akciju u 13 časova, uz poruku da su "sačuvali institucije i izbornu volju građana". - Odbornici su na ovaj način osujetili želju opozicije da izazove državni udar i opet će to učiniti - kazao je Vesić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak