Zajednička sednica srpske i mađarske vlade

StudioB 15.04.2019 13:10
Zajednička sednica srpske i mađarske vlade


U Subotici će danas biti održana zajednička sednica srpske i mađarske vlade kojom će predsedavati premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.U Subotici je u toku zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, nakon koje će biti potpisano više sporazuma između dve zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku sednice istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja.

Takođe, podsetila je da su srpska i mađarska kompanija počele zajedno da grade fabriku za preradu voća u Arilju, što pokazuje da je Mađarska izašla u susret našim molbama da njihove investicije u Srbiji, idu i van Vojvodine.

Premijerka je navela i da je prošle godine robna razmena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi evra, što je, kako je rekla, rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

Nakon sednice predviđeno je potpisivanje više sporazma između dve vlade, iz oblsti energetike, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, predviđeno je obraćanje premijera Srbije i Mađarske, Ane Brnabić i Viktora Orbana.

Uoči sednice dve vlade, srpski ministri razgovarali su u odvojenim, bilateralnim susretima, sa mađarskim kolegama.

Ovo je peta redu zajednička sednica vlada dve zemlje. Prethodna, četvrta sednica, održana je u februaru prošle godine u Budimpešti.

Mađarski premijer Orban se sinoć u Subotici sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, bilateralnoj saradnji, mogućim novim mađarskim investicijama u Srbiji, kao i o situaciji u regionu. 

Stefanović i Pinter o borbi protiv kriminala

Odnosi Srbije i Mađarske na polju saradnje ministara policije harmonični su i zajedno radimo na polju migracija i suzbijanja kriminala, a državljani obe zemlje imaju koristi od toga, izjavio je danas ministar policije Mađarske Šandor Pinter u Subotici, gde se održava zajednička sednica vlada dveju zemalja.

On je, povodom gužvi na graničnim prelazima, rekao da je Evropska unija nedavno odobrila noviji sporazum o graničnoj kontroli.

„Oni granični prelazi koji nisu bili stalni, sada će biti. Formiraćemo radnu grupu koja će ustanoviti kako bismo mogli da ubrzamo putnički i teretni saobraćaj. Moram da napomenem da brzina ne sme ići na teret sigurnosti“, rekao je Pinter.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ponovio je da će dve zemlje raditi na tome da bude umanjena dužina čekanja na graničnim prelazima, pogotovo u letnjoj sezoni, ali da je bezbednost građana Srbije i Mađarske prioritet.

S tim u vezi, on je pohvalio izuzetnu saradnju s mađarskom policijom u suzbijanju organizovanog kriminala.

„Zajedničkim radom da obezbedimo maksimalnu bezbednost građana obe zemlje, a istovremeno sprečimo šverc bilo koje robe. Zahvalio bih donacijama mađarske policije policiji u Srbiji, jer je to pomoglo da Srbija još brže odgovara na ilegalne migracije i šverc robe“, rekao je Stefanović.

On je naglasio da je saradnja policije dve zemlje poslednjih godinu dana

u suzbijanju organizovanog kriminala bila na izuzetnom nivou, pogotovo u suzbijanju organizovanog kriminala. 

Dačić: Mađsrska naš najveći prijatelj u EU

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u Evropskoj uniji Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije u Subotici, gde se održava sednica dve vlade.

„U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije“, rekao je Dačić posle razgovora sa Sijartom, uoči sednice dveju vlada.

On je dodao da se prijateljstvo dve zemlje najbolje vidi po srdačnoati i ličnim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

„Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine je iznosila 1,7milijardi evra“, rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprineli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

„Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Vulin i Benko o vojnoj saradnji

Ministri odbrane Srbije i Mađarske Aleksandara Vulin i Tibor Benko istakli su u Subotici, gde se održava zajednička sednica vlada dveju zemalja, važnost daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje.

Kako se navodi u saopštenju srpskog Ministarstva odbrane, oni su posebno ukazali na značaj nastavka realizacije zajedničkih vežbi „Iron cat“ (Gvozdeni mačak) i „Neighbours“ (Komšije) koje se već tradicionalno održavaju.

Takođe je dogovoren nastavak dalje saradnje u oblasti ABHO, vojno medicinske službe i multinacionalnih operacija, kao i razmena instruktora i različiti oblici edukacije.

Ministar Vulin je zahvalio Benku na značajnom učešću mađarskih vojnika u Kforu i pohvalio je njihovu osposobljenost i profesionalnost u toj međunarodnoj misiji na Kosovu.

Ministar Benko je naglasio da Mađarska ne podržava formiranje „vojske Kosova“ po sadašnjem principu, već da navedeni proces treba da bude u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama, ali i prihvatljiv za Republiku Srbiju, dodaje se u saopštenju Minsitarstva odbrane.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak